Fra mammaen til en florøværing

Av
DEL

MeiningarI 2018 var det tre fødsler ved helsestasjonen i Florø, min datter var en av disse. Min fødselshistorie ønsket jeg i utgangspunktet å holde privat, men forslaget om å legge ned jordmorvakten i Flora kommune gjør at jeg likevel velger å dele. Tilgang på jordmor i kommunen er viktig også før klokken 08.00 og etter klokken 15.00! Tanken på å fjerne jordmorvakten gjør meg både redd, trist og sint.

Etter et svangerskap der jeg ble fulgt tett opp kom jenten min raskere til verden enn forventet. Jeg våknet klokken 05 dagen før termin og merket et ubehag nederst i magen. Litt kynnere er ikke unormalt, så jeg tenkte ikke så mye mer på det. Det ble likevel fort mer regelmessig, og klokken 06.30 bestemte vi oss for å ringe jordmorvakten, og det ble avtalt at vi skulle møtes på helsestasjonen klokken 07.15.

Så eksploderte det; jeg fikk stadig mindre tid mellom riene og de ble kraftigere og lengre. Når vi er fremme på helsestasjonen, kan jordmor fort konstatere at jeg er i «aktiv fødsel». Hun tar opp telefonen og ringer ambulansen, for nå haster det. Min mann er på dette tidspunktet ute på parkeringsplassen med 4-åringen vår som skal hentes av bestemor. Ambulansepersonell og min mann kommer inn igjen bare minutter før min datter ble født på helsestasjonen klokken 07.43.

Hadde det ikke vært jordmorvakt i Florø, hadde min datter blitt født i bilen på vei inn til Førde. Å bli møtt av dyktige fagpersoner i Florø i denne situasjonen er ubeskrivelig viktig. Fra jeg kom på helsestasjonen og ble møtt av jordmor følte jeg at jeg og barnet mitt var i trygge hender. Det kan godt hende at både jeg og min datter hadde vært i fysisk fin form selv om jordmorvakten ikke var der, men min psykiske helse hadde det vært verre med. Ingen svangerskap, fødsel eller barseltid er lik.

Vi har alle ulike behov gjennom et svangerskap, et fødselsforløp eller i barselstiden, og disse behovene kan ikke møtes kun i helsestasjonens åpningstid. At helsetilbudet som er tilgjengelig er tilstrekkelig fleksibelt til å møte de ulike behov vi kvinner har er derfor desto mer viktig.
Det lille som spares på å legge ned jordmorvakten, kan ikke veie opp for tryggheten som blir tatt fra gravide i Florø.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags