Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vald frå foreldre

OSLO mai 2008
Ung mann. Innbruddstyv. Forbryter. Tyv. Ungdomskriminell. Kriminell. Ungdom på skråplanet. Vold. Overfall. Voldtekt.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
NB1 Modellklarert

OSLO mai 2008 Ung mann. Innbruddstyv. Forbryter. Tyv. Ungdomskriminell. Kriminell. Ungdom på skråplanet. Vold. Overfall. Voldtekt. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX NB1 Modellklarert Foto:

Av
DEL

Kvar 20. elev på ungdomsskulen har opplevd alvorleg fysisk vald, som sparking, slag med ein gjenstand eller å bli banka opp av foreldra, ifølge ein ny rapport.

Rapporten er skrevet av forskarar ved Nasjonalt kunnskapssenter om vald og traumatisk stress (NKVTS) og leggjast fram onsdag.

Det kjem også fram at éin av fem har opplevd å bli lugga, klypt, rista eller slått med flat hand. Nesten éin av ti har sett søsken bli slått av ein voksen heime.

Over halvparten av ungdommane som oppgir å ha vore utsett for fysisk vald i oppveksten, seier at dei også hadde vore utsett for psykisk vald, som gjentatte gonger å ha blitt latterleggjort, audmjuka eller trua av foreldre. Ungdom som har vore utsett for fysisk vald heime, har også over tre gonger større sjanse for å ha opplevd seksuelle krenkingar frå jamaldra, ifølge forskarane.

– Det å vere utsett for vald er sjeldan isolert til éin spesifikk type vald. Derfor er det viktig å sjå på heilskapsbildet når ein undersøker vald og overgrep blant barn og unge, fortel Gertrud Sofie Hafstad, forskar og prosjektleiar ved NKVTS.

– Får ein vaksen vite at eit barn har vore utsett for éin form for vald, er det viktig å undersøke om barnet eller ungdommen også er utsett på anna vis, fortset ho.

(©NTB)

Artikkeltags