NAMDALSAVISA: Mandag kom nyheten om at det er den mangeårige lederen av Norges fiskarlag, Reidar Nilsen (74), som er antatt omkommet etter at en fiskebåt forliste i Gamvik. Hans sønn Remi Andre Nilsen (43) ble funnet omkommet søndag, og navnene til de to ble mandag offentliggjort i forståelse med familien.

Nilsen var kjent av fiskere over hele landet, og var også kjent som en mangeårig støttespiller for Stad Skipstunnel.

– Dette er en dypt tragisk ulykke. Våre tanker går til de som sitter igjen: Familie, nære venner og lokalsamfunnet, sier leder i Fiskarlaget Nord, Roger Hansen til Nordlys, som skriver at Nilsen var æresmedlem både av Fiskarlaget Nord og Norges Fiskarlag.

– Han var svært sentral, og dette kommer vi til å merke. Men i dag tenker vi først og fremst på de etterlatte i familien.

Blir husket

Remi Andre Nilsen etterlater seg samboer og barn, mens Reidar Nilsen har kone, barn og flere barnebarn.

– Nå har jeg akkurat fått nyssen i det – for bare noen få minutter siden. Og dette er så trist som det bare kan bli, sier Gunnar Johansen som er leder i Vikna og omegn fiskarlag til NA.

– Jeg fikk mulighet til å bli ganske godt kjent med Reidar gjennom fire år, da jeg satt i landsstyret mens han var leder i Norges Fiskarlag.

Han legger ikke skjul på at navnet hans streifet tankene søndag – da nyheten om at en sjark hadde forlist kom, og det snart ble kjent at det var snakk om far og sønn.

– Jeg synes han var en veldig likanes kar. Han hadde glimt i øyet, var humoristisk og hadde mange gullkorn å komme med – både på møter og når jeg møtte ham som privatperson, sier Johansen.

– Jeg har bare godt å si om han Reidar, så det er både sjokkerende, trist og vondt å få en sånn nyhet.

Blir husket

Johansen legger ikke skjul på at det også er tankevekkende at noe så tragisk har skjedd.

– Vi vet jo ikke noe om hva som har skjedd, men uhell kan skje. Og for oss fiskere er dette er en tankevekker som kanskje gjør at vi tenker oss om en ekstra gang framover. Er det dårlig vær, så kan vi heller være i ro – og ikke ta noen sjanser.

På vegne av fiskerne i distriktet, uttrykker lederen i Fiskarlaget medfølelse med dem som sitter igjen.

Det gjør også Remi Hatland, som er medlem i Vikna og omegn fiskarlag, og i likhet med Johansen beskriver at dette var en trist nyhet å få.

– Dette var ufattelig trist, særlig når det er snakk om far og sønn, sier han til NA mandag.

– Som fisker vet du at ting kan skje, akkurat som i trafikken. Vi prøver etter beste evne, men ting kan gå galt.

Hatland forteller at Nilsen gikk av som leder i Norges fiskarlag like etter han selv begynte å engasjere seg.

– Men han var jo æresmedlem, og jeg traff ham annet hvert år på landsmøte. Han var en veldig engasjert mann, og blir husket fra min side i alle fall.

Statsråden: En bauta er borte

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran sier norsk fiskerinæring nå har mistet en bauta, mens familien har mistet to av sine kjære.

– Mine varmeste tanker går til dem som sitter igjen, og har mistet sine kjære. Dette er bare ufattelig trist. Det er en tragedie først og fremst for familien, men også for hele lokalsamfunnet Hasvik, sier Skjæran til NTB.

– Som leder i Norges Fiskarlag fra 2001–2013 sto han alltid opp for fiskernes interesser, og også etter den tid var Reidar Nilsen med på å forme norsk fiskerinæring med sin tydelige stemme.