Mandag gikk startskuddet for Barnas Valg, og nå kan alle barn og unge fra 5. til 10. klasse stemme på det partiet de mener har best politikk. Redd Barna arrangerer for første gang et digitalt valg for barn.

Redd Barna har bedt partiene på Stortinget om å presentere politikken sin på en engasjerende og barnevennlig måte.

Samtlige partier på Stortinget har laget egne barnepartiprogrammer for første gang. I tillegg har Redd Barna spilt inn ti valgshow, der barn har fått stille spørsmål til partilederne og representanter for partiene.

Både statsminister Erna Solberg, Jonas Gahr Støre, Siv Jensen, Trine Skei Grande, Knut Arild Hareide og Audun Lysbakken har vært med på talk showet, i tillegg til representanter for Miljøpartiet de Grønne og Senterpartiet.

– Det som er så bra med Barnas Valg er at i det vanlige valget så er det bare voksne som får si det de mener. Men det barna sørger for nå, det er at vi politikere må høre på barn også. Det tror jeg faktisk har noe å si, og kommer til å gjøre at barnas saker blir viktige, sa SV-leder Audun Lysbakken etter showet.

Saken fortsetter under bildet.

 

– Barnas Valg er så viktig fordi det er barn som egentlig skulle bestemt mye mer om framtiden, fordi det er de som skal være i den. Vi som er gamle bestemmer altfor mye sånn som det er i dag. Jeg har heiet på Barnas Valg lenge. Nå får endelig barn bli hørt, sa Venstre-leder Trine Skei Grande etter sitt møte med barn i valgshowet.

Kort tid etter at stemmegivningen åpnet mandag hadde over 2.000 barn fra alle fylker i Norge stemt.

– Det er fantastisk at så mange barn har stemt allerede. Vi håper mange flere fortsetter å stemme. Vi er overveldet over responsen vi har fått fra lærere og skoler rundt omkring i landet som bruker Barnas Valg i undervisningen, og som gleder seg til å stemme denne uka i Barnas Valg, sier Gunvor Knag Fylkesnes. Hun er leder for politikk og samfunn i Redd Barna.

Det er vi barna som skal overta kloden. Så det er viktig at vi får si hvem vi ville stemt på.

Daniel Rishaug Kjos (11), barneambassadør i Redd Barna

 

Barn kan forhåndsstemme til og med onsdag og på selve valgdagen torsdag 7. september. Vinneren av Barnas Valg offentliggjøres på fredag 8. september.  

Flere av barna som har deltatt i valgshowene vet godt hvem de skal stemme på. De mener det er på tide at politikerne hører mer på barn.

– Det er vi barna som skal overta kloden. Så det er viktig at vi får si hvem vi ville stemt på, sier Daniel Rishaug Kjos (11), som er barneambassadør i Redd Barna, og har vært aktivt med på organiseringen av Barnas valg.

Partilederne mener også det er viktig at barn stemmer.

– Jeg synes det er viktig fordi barn i dag kommer til å bli bedriftslederne våre, og de skal styre hele politikken. Derfor er det viktig å høre på hva barna har å si, sa Frp-leder og finansminister Siv Jensen til Barnas Valgshow. (ANB)