Rekordhøye strømpriser har fått fart på nordmenns peisovner. Nå fyres det som aldri før, og mange bruker vedfyring for å ha bedre oversikt over utgifter til oppvarming.

Likevel vet ikke mange hvordan man fyrer økonomisk. Riktig vedfyring gjør at du bruker mindre ved, og oppnår høyere varmeproduksjon. En annen viktig grunn er at det gir mindre utslipp av partikler.

Les også: Her er de store fellene når du kjøper ved

Feilen starter når du tenner opp ovnen

De fleste peisovner som er produsert etter 1998 er det man kaller rentbrennende ovner. Det betyr at når peisen oppnår riktig temperatur, brennes farlige stoffer og gasser opp i peiskammeret, i stedet for at det slippes ut gjennom pipa.

Feil vedfyring får faktisk både økonomiske og miljømessige konsekvenser. Mange fyrer opp feil fra starten.

– For å unngå både helt unødvendige utslipp av svevestøv og tap av energieffekt, må du fyre opp fra toppen og ned. Poenget er at bålet skal brenne seg nedover. Når bålet ditt blir skikkelig varmt, så legger du på mer.

Det sier, Trond Fjørtoft, gründer av Kortreist Ved, en nettbutikk som leverer lokal ved i hele landet.

Et annet vanlig problem er at mange fyrer med for lite ved i det første ilegget, slik at temperaturen ikke blir høy nok for at det brenner rent.

I det første ilegget bør du ha noen kubber med ved nederst, deretter må du fylle opp lagvis med tynnere pinner som du legger lagvis i kryss. Dytt fra to til fire opptenningsposer på toppen. Husk at lufteventil og spjeld må være åpent. I opptenningsfasen kan det lønne seg å ha vinduet litt på gløtt i rommet du fyrer i.

Det betyr at du skal fylle skikkelig opp med ved i peisen, gjerne til luftehullene som er i bakkant på ovnen.

Gjør du dette riktig vil du oppnå temperaturen som skal til for at gasser og stoffer brenner opp i peiskammeret.

På dette stadiet vil peisovnen gå i gang med en sekundærforbrenning. Den vil nå begynne å pumpe luft i bakkant av ovnen, og avgassene brennes nå for andre gang.

20 viktige minutter

Nå kan du justere ned den eksterne lufttilførselen, enten et spjeld eller en lufteventil til et punkt hvor du ser at at det brenner godt. Dette må du gjøre gradvis, til du når et punkt hvor du har lite luft fra ventilen eller spjeldet, men at det likevel brenner godt.

Normalt vil det ta rundt 20 minutter. Fyrer du på denne måten sparer du både utgifter til ved, og miljøet for forurensning fra vedfyring

– Det er nok mange som synder mot dette med riktig opptenning, men det finnes gode videoer på nettet. Det handler også om at du skal sørge for skikkelig forbrenning, også av hensyn til dine medborgere, sier Fjørtoft.

Lite lønnsomt med gamle vedovner

Fjørtoft mener mange ikke er klar over at å fyre i gamle peisovner har negative konsekvenser for både økonomien og miljøet.

Han understreker at forbrenningen i åpne peiser vil være dårlig, og det gir liten eller lav effekt i kilowatt-timer. I tillegg slippes det ut mye partikler som blir til svevestøv.

– Dette er helt unødvendig, og dessuten grunnen til at Bergen kommune allerede i fjor innførte forbud mot fyring i åpne peiser, sier han.

Fjørtoft mener det kan kan sammenlignes med bevissthet sortering og gjenbruk av avfall.

– De fleste sorterer plast for seg, matavfall for seg og papir for seg. Dersom du fyrer opp i åpen peis, og kanskje også bruker papirrester til oppfyring, så slippes disse ut som partikler i luften. Kråkene blir kanskje glade, men naboer og allergikere vil merke dette svevestøvet på tørre og kalde vinterdager, sier han.

Han forteller at vedkunder som bruker de nye, rentbrennende ovnene eller har puttet inn en lukket innsats, melder om at de bruker under halvparten så mye ved, men får dobbelt så stor varmeeffekt.

I tillegg til riktig fyring er det viktig at veden er tørr. Fuktinnholdet bør ikke være mer enn 20 prosent.

Av hensyn til miljøet kan du velge lokal ved i stedet for ved som er fraktet fra for for eksempel Baltikum. Mye ved som selges på matbutikken er utenlandsk ved.