Boliger er for tette

Ventilasjonsbransjen og Allergiforbundet vil ha skjerpede ventilasjonskrav i norske boliger.

Ventilasjonsbransjen og Allergiforbundet vil ha skjerpede ventilasjonskrav i norske boliger. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er ofte bedre luft på arbeidsplassen din enn på soverommet.

DEL

Lokale nyheiter - 5 kr for 5 veker

Ventilasjonsbransjen etterlyser nå mer politisk engasjement.

– Dagens strenge krav til energibesparelse forårsaker stadig tettere hus og bygg, men kravene til frisk luft har stått på stedet hvil. Regelverket tetter rett og slett igjen boligen uten å tenke på at vi skal puste, sier Ane Dyrnes, daglig leder i Ventilasjons- og blikkenslagerbedriftenes Landsforbund (VBL), til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Produksjonstap

Dårlig inneklima i hjemmet fører til en rekke ubehag og sykdommer, ifølge SINTEF Byggforsk. I en ny rapport, som tar for seg ventilasjonsregelverk, refereres det til undersøkelser som viser at dårlig inneklima påfører undervisningssektoren et årlig produksjonstap på 13.700-68.600 årsverk.

Norges Astma- og Allergiforbund synes at regelverket for ventilasjon i større grad bør beskytte folk på hjemmebane.

– Inneklima er mer enn bare ventilasjon og økte luftmengder. Det må også fokuseres på brukervennlige anlegg, luftinntak, og valg av og plassering av trekkfri luft, sier fagsjef for inneklima, Kai Gustavsen.

Ulike krav

Arbeidstilsynet har lenge være en pådriver for bedre inneklima på arbeidsplassen. Næringsbygg må i dag levere mellom 2,5 og 10 kubikkmeter frisk luft per kvadratmeter, mens minimumskravet til nye boliger er på 1,2 kubikkmeter.

– Den lave ventilasjonsstandarden i norske hjem er bekymringsfull, sier Dyrnes, som synes at det nylig avholdte TEK 17-møtet ga grunn til optimisme. Ett av forslagene til de nye bestemmelsene som skal tre i kraft i 2017, er nemlig å øke luftmengden i norske boliger.

– Endelig begynner ivaretakelsen av folks helse i hjemmet å bli tatt på alvor, sier hun.

Vi ønsker ikke å bidra til at ting blir dyrere.

Helge André Njåstad, stortingspolitiker (Frp)

Imot minimumskrav

Helge André Njåstad i Frp vil gjøre ting billigere, ikke dyrere, for folk flest.

Helge André Njåstad i Frp vil gjøre ting billigere, ikke dyrere, for folk flest. Foto:

Helge André Njåstad (Frp), som er leder i Stortingets kommunalkomité, sier til ANB at han ikke ønsker «å bidra til å gjøre ting dyrere for folk flest». Derfor er partiet motstander av å stille strenge minimumskrav.

– I tillegg vil jeg understreke at regjeringens arbeid med en ny teknisk forskrift - TEK17 - først og fremst handler om å forenkle og gjøre ting billigere, ikke dyrere, sier Njåstad. (ANB)

Artikkeltags