BA: Siden han slo gjennom på toppnivå i 2012 har Bård Finne aldri vært kjent som noe annet enn Bård Finne. Kanskje ikke så rart, all den tid det faktisk er navnet hans.

Men nesten over natten fikk Brann-spissen, som scoret to ganger i 3-0-seieren i seriepremieren mot Haugesund, et nytt navn.

På Branns egne hjemmesider har 28-åringen nå fått mellomnavnet Amadeus, og slikt går ikke ubemerket hen blant Branns trofaste. På sosiale medier går Amadeus-navnet nå sin seiersgang.


Glad i navnet

Og bare for å ha det avklart med en gang; Bård Finne har aldri hatt et mellomnavn. At han nå har fått det på hjemmesidene til sin egen arbeidsgiver skyldes en 11 år gammel Wikipedia-spøk.

Tarjei Elias Kvamme har i en tråd på Twitter tatt på seg skylden for det hele. Kvamme, som i dag er vaktsjef i NRK, er jevngammel med Finne og spilte fotball mot ham i oppveksten. Han tok på seg ansvaret og ordnet Wikipedia-siden til Finne etter at den til da totalt ukjente Brann-spilleren hadde senket selveste Rosenborg med to scoringer på Stadion. Men endringen ble altså gjort med en tvist.

Journalisten, som da var 17 år, fant humor i å tillegge sin nye helt et mellomnavn. Amadeus.

– Ifølge kjæresten min har jeg visstnok alltid vært opphengt i navnet Amadeus. Grunnen til at jeg skrev det inn den gang var fordi jeg følte det sto så sykt dårlig til Bård. Det er jo ingen som heter Bård Amadeus, forklarer Kvamme overfor BA, før han bryter ut i latter.

Medier24 omtalte saken først.

Wikipedia pleier vanligvis å rette slike ting ganske kjapt, men ifølge Kvamme fikk spøken leve helt frem til 2021. På de ni årene har Amadeus-navnet spredd seg og til slutt havnet i databasen til statistikkgiganten Opta.

Branns hjemmeside er knyttet opp mot databasen til det britiske selskapet. Endringer i databasen følger på hjemmesiden. Av samme grunn klarer derfor ikke Brann å bli kvitt Amadeus-navnet.

– Vi vet om feilen og har gitt beskjed til Opta, men så lenge det ligger i databasen deres vil det også stå hos oss, forklarer Branns medieansvarlig, Thomas Brakstad, som i likhet med de fleste andre ser humoren i situasjonen:

– Dette er sterkt!

– Sykt at det er fanget opp

Når Amadeus-navnet snek seg inn er uvisst, men trolig har det skjedd i forbindelse med en oppdatering inn mot seriestarten i eliteserien. 16. mars var nemlig Brann-spillerens navn slik det skal være, ifølge søkemotoren Wayback Machine.

– Jeg har ikke ofret dette en tanke siden jeg skrev det inn for 12 år siden, men så var jeg innom hjemmesiden til Brann før seriepremieren mot Haugesund og så det sto Bård Amadeus Finne. Da kom jeg på det, og tenkte bare «shit, dette er jo min skyld», ler Kvamme.

– Det sykeste er uansett at Amadeus har sneket seg inn i databasen til Opta. Det er jo ikke akkurat en liten aktør, legger Brann-patrioten til.

Dagen etter at han la kortene på bordet har Kvamme fått reaksjoner fra mange der ute, også fra personen det har gått utover.

– Jeg har ikke snakket med Bård Finne, men han likte tweeten min, så jeg regner med han har fått dette med seg!

Finne har ikke besvart BAs henvendelse.