(Nettavisen) Vi møter Petter Nøtnes (36) og Tina Melhus (34) i en svær penthouseleilighet på beste vestkant i Oslo. Leiligheten deres har en prisantydning på 13 millioner kroner.

Se intervju med paret og bilder av hva som møtte dem da de kom hjem.

Paret har leid ut leiligheten åtte ganger på Airbnb til flere leietagere. De fleste har behandlet leiligheten godt, og vært fantastiske leietagere. Sankthanshelgen i juni fikk det hele en brå vending.

Fredag 21. juni hadde det søte paret som skulle leie leiligheten for en romantisk helg sjekket inn, og Petter og Tina hadde reist til Arendal.

 

– Forferdelig

Bare timer etterpå tikker det inn naboklager på e-post og melding til Petter, som da satt på et slektstreff i Arendal.

– Vi fikk beskjed om at et vindu var knust mellom 4. og 5. etasje. Jeg hadde vanskelig for å tro det, og vi satt der nede på Sørlandet. Så vi tok kontakt og ba dem ta det rolig fra og med nå, forteller Petter Nøtnes til Nettavisen.

Men leietagerne roet seg ikke i det hele tatt. Natt til søndag fortsatte problemene, og naboklagene ramlet inn. Leietagerne svarte ikke på SMS eller telefon.

– Ettersom vi var flere timer unna, informerte vi dem om at vi kom til å ringe politiet dersom de ikke tok kontakt med oss. Vi hørte fortsatt ingenting, og jeg satte meg på første buss hjem, sier Petter.

– Det vi kom hjem til var helt forferdelig, forteller han.

Fakta om Airbnb:

  • Verdensomspennende nettjeneste som formidler private eiendommer til leie
  • Airbnb er en forkortelse for selskapets opprinnelige nettsted: Airbedandbreakfast.com
  • Etablert i San Francisco, USA, i 2008, der de fortsatt har sitt hovedkontor
  • Har mer enn 1,2 millioner utleieenheter listet opp i databasen sin
  • Har 5.288 utleiesteder listet opp i Norge
  • Har over 1.500 slott og borger og 620 trehytter tilgjengelig for utleie
  • Kunder kan leie i mer enn 34.000 byer verden rundt
  • Utleieenheter finnes i 190 land

(Kilde: Airbnb)

 

Kondomer og kokain

Han tok med seg en kompis for å sjekke leiligheten. Det var for å ha et vitne, dersom det var så ille som naboklagene tilsa. Men leietagerne hadde stukket fra leiligheten.

Vaktmesteren i sameiet bekrefter at en gjeng med ungdommer hadde pilt ut av leiligheten søndag rundt klokken 11.00. Like før Petter rakk å komme hjem.

Paret viser fram bilder av skadene og forklarer hva som møtte Petter, da han åpnet døren søndag formiddag.

Se bilder av skadene i videoen øverst i saken.

– Døren var åpen og ulåst. Vinduene sto på vidt gap, det luktet røyk, vinduet var knust mellom 4. og 5. etasje og det var riper langs veggene og dype merker etter alle stiletthælene både på stua og inne på soverommet, forklarer han.

Men det var ikke bare hærverk. Det var også spor av en vill fest.

 

– Vi fant ruller med papir og hvitt pulver inni. Jeg visste ikke hva dette var umiddelbart, men hadde en anelse. Senere fant en kompis marihuana på badet, og vi fant en pose med kokain. Det var også en rekke brukte kondomer på soverommet og barnerommet til sønnen vår, forteller han.

På soverommet har paret et stort speil. Foran speilet var det enorme mengder sminke langs gulvet, og som vi ser på nærmere inspeksjon, både riper og en lang rekke merker etter stiletthæler – de stikker dypt nede i gulvet.

Ødela gulv for 306.000 kroner

Når Nettavisen besøker paret er det tydelige riper og merker.

– Da vi tok kontakt med Airbnb for å undersøke muligheter for erstatning fikk vi en fagmann til å se på det. Vi fikk et anslag på 306.000 kroner for å reparere gulvet, sier Petter.

Gulvet hadde de lagt nytt i januar, ifølge dokumentasjon de har oversendt til Nettavisen.

Inne på badet var det store mengder sminke, og under sengen fant de knust glass.

Paret synes opplevelsen var ekkel.

Tina Melhus som er Petters samboer, turte ikke komme hjem søndagen med den 9-årige sønnen deres. Hun forteller at de har funnet etterlatte ting lenge etter oppholdet til leietagerne.

En uke etter at de har vasket, ryddet og reparert, skal hun dekke på bordet og finne fram servietter.

– Inne i serviettboksen var det mange kondomer, og de var seige og klissete. Heldigvis var de ikke brukt, sier hun til Nettavisen.

– Hvor kom leietagerne fra?

– De sa de bodde i Lillehammer. Men, da vi i etterkant sjekket profilen deres på Airbnb i forbindelse med politianmeldelsen, så vi at det nå er oppgitt at de bor i Oslo. Dette har de endret i etterkant av leieforholdet, og det nye profilbildet er tatt på takterrassen vår. Ganske frekt. Jeg advarer alle sammen: Ikke lei ut hele leilighet din til unge folk som bor i samme by, sier Tina.

– Vipps meg før helvete settes i gang

Leiligheten deres er godt ettertraktet, og et ideelt feststed. Med egen takterrasse, balkong og stor plass på stuen er det både muligheter for å nyte utsikten og ikke minst bruke kjøkkenet som dansegulv.

Paret forteller om at de har ordnet klare husregler leietagerne må godkjenne. Det er forbudt med fest og arrangementer, ikke lov med sko innendørs, røyking er forbudt og det må være stille mellom 22–09 i helger.

Petter og Tina hadde tidligere opplevd en dårlig leietager i mai, men denne saken var ikke stor nok til at de ville lage en større sak.

– Paret vi leide ut til hadde framstilt seg som at de skulle ha en romantisk helg i Oslo. Det var i realiteten en fest, og vi fant spy langs veggen og de hadde forsynt seg fra kjøleskapet med både øl og vin, forklarer 36-åringen.

Naboen deres tok et bilde gjennom vinduet av festdeltagerne den lørdagskvelden festen sto på som verst. Det er minimum 12 personer på bildet, som står rundt kjøkkenbordet. Nettavisen har sett bildet, hvor festdeltagerne tydelig har en hyggelig fest med ballonger med tallene «18», som et tegn på 18-års bursdagsfeiring.

Anklaget for rasisme

Da de konfronterte leietagerne med problemene når de kom hjem, ble de anklaget for å være rasister som var ute etter å ta dem.

– Det synes jeg er helt absurd. Dette handler om hærverk og at de regelrett ødela gulvet vårt, og stjal vin og øl for tusenvis av kroner. Jeg synes de drar rasismekortet altfor lett, og det er trist, forklarer han.

Ikke bare ble de beskyldt for å være rasister, de fikk også trusler. I meldinger Nettavisen har fått tilgang på (se bilde) truer leietageren med å saksøke dem fra leiligheten deres, og at de ville «sette helvetet i gang» om ikke Petter vippset tilbake depositumet på 5.600 kroner.

Paret forteller at andre i sameiet har reagert kraftig på leietagerne, og at dette har skapt klager i den ellers rolige bygården. De synes det er fælt at dette har skjedd, men har lovet at uansett hva som skjer, skal de betale og ordne opp det som har skjedd på fellesområdene.

– Vi er blitt utrolig skeptiske til mennesker, og jeg tror ikke vi kommer til å leie ut igjen etter denne opplevelsen.

Anmelder

– Hvordan vil dere følge opp saken videre?

– Vi anmeldte dem dagen etter vi kom hjem, og leverte alt som var etterlatt i leiligheten. Jeg håper politiet tar det på alvor, og undersøker denne saken. Du kan ikke bare leie hos noen for en helg og ødelegge leiligheten for flere hundretusener, forklarer han.

Tina er glad hun ikke tok med sønnen rett hjem på søndagen. For da hadde den 9-årige sønnen deres funnet en rekke kondomer på barnerommet, like ved legoen.

– Noen dager etterpå fant sønnen vår en ballong med «happy birthday» på, han ville gjerne leke med den, men det var ikke noen god idé. Det er ekkelt å tenke på at vi kan finne mer ekle ting hvis vi flytter på møblene, sier Tina.

Paret de leide ut til Sankthanshelgen, oppga at de var 26 år gamle. Men ballongene de fant etterpå viste tallet «22», som er en åpenbar indikasjon på at det var feiring av bursdagsfest. På den andre festen i mai, var det ballonger med tallet «18» ifølge bilder naboen tok, som Nettavisen har sett.

Airbnb: – Vi undersøker saken

Petter og Tina uttrykker spesielt frustrasjon med Airbnb. Ifølge nettsidene til selskapet, som skal sørge for at utleie er trygt og greit for både utleier og leietager, reklamerer selskapet med 1 million dollar i garanti for utleier.

Paret fikk imidlertid bare mulighet til å legge inn kostnader inntil 10.000 dollar, og har en pågående sak hos selskapet. De to håper Airbnb løser saken, og sørger for at de får dekket kostnadene for ødeleggelsene.

– I mai fikk vi 48 timer på oss til å framskaffe dokumentasjon, og det gjorde vi. Det manglet et stempel fordi det hadde rett og slett ikke gulvleggeren, men ellers var alt fint. Da fikk vi nei, sier Nøtnes.

På spørsmål fra Nettavisen sier selskapet at de undersøker saken.

– Vi undersøker saken og jobber med utleiere under garantisystemet vårt. Trygghet er en prioritet for oss, og med to millioner gjester som sjekker inn hver kveld, er dårlige erfaringer veldig sjeldne, skriver Airbnb i en e-post til Nettavisen.

Selskapet understreker at de har bedt om ytterligere dokumentasjon, og skal etterforske saken for å finne en løsning. Hva løsningen for paret blir, får tiden vise.