Viking Sky ligger nå vest for Bud, og 40-50 kilometer rett nord for Vigra.

– Vi har nå to slepebåter ved cruiseskipet, og de prøver å få slep om bord. Det er fortsatt høye bølger og bra med vind der ute, så dette kan ta tid, sa Per Fjeld ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge til Tidens Krav søndag morgen.

Litt senere ble det bekreftet at sleper var festet, og at slepet mot Molde hadde startet.

Fram til nå er 460 personer hentet i land med helikopter.

Følg skipet på Marine Traffic.

 

– Planen er å gå med slep inn mot Molde for nødhavn. Evakuering med helikopter fortsetter parallelt inntil videre, melder Hovedredningssentralen.

Stabilitet

Til TV 2 forteller pressekontakt Per Fjeld ved Hovedredningssentralen Sør-Norge at det at skipet går for egen maskin, gjør arbeidet lettere.

– Det gjør at ​man har en helt annen stabilitet, sier Fjeld.

Hvor lang tid slepingen av skipet tar, er uvisst.

– Det avhenger både av ​når slepet kan etableres og hvor stor fart det holder inn mot land, sier Per Fjeld.

Skryter av arbeidet

Varaordfører Jan Arve Dyrnes i Fræna kommune informerte om situasjonen på en pressekonferanse søndag morgen.

– Det har vært rullering av personell, så vi skal være i stand til å håndtere dette utlover dagen, sier han.

Varaordføreren berømmer lokale krefter, blant dem idrettslaget Bryn, som bistår i arbeidet med å ta imot de evakuerte.

​17 personer er sendt til sykehus, ifølge kommunens siste informasjon.

​Det var 1.373 personer om bord da Viking Sky fikk motorstans i 14-tiden lørdag.

Tre av fire motorer går

Cruiseskipet, som ved 14-tiden sendte ut mayday-melding om at det drev mot land på Hustadvika utenfor Fræna kommune i Møre og Romsdal lørdag, gikk i 3-tiden natt til søndag for egen maskin. Tre av fire motorer fungerer igjen. Planen er at det skal ta seg til Molde.

– Evakueringen vil ta noe lengre siden skipet må seile vekk fra land, sier redningsleder Eirik Walle i Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB. Han sier det vil ta flere timer før skipet er på plass i Molde.

Når det blir lyst igjen søndag morgen, skal to ankerhåndteringsfartøyer slepe båten mot Molde for sikkerhets skyld, siden skipet har fått motorstopp tidligere. Det er ventet at det vil ta flere timer før skipet er på plass.

Her er skipet klokka 5.50:

 

17 sendt til sykehus

Natt til søndag pågikk redningsaksjonen for fullt.

Oppdatering fra politiet klokka 05.54:

338 personer er evakuert fra cruiseskipet Viking Sky, melder politiet i Møre og Romsdal.

17 av disse er sendt til legevakt eller sykehus.

Passasjerene er registrert inn på mottakssenteret i Fræna kommune, opplyser operasjonsleder Borge Amdam til VG klokken 5.30.

I 3-tiden var 262 passasjerer av 1.373 personer om bord evakuert.

Like før klokken 2 opplyste politiet at 16 personer er sendt til sykehus eller legevakt og opplyste at det ikke vil bli gitt mer informasjon før søndag morgen. Tre personer er alvorlig skadd.

Fræna kommune vil holde pressekonferanse søndag morgen klokken 8.00 i forbindelse med evakueringen av cruiseskipet og lasteskipet på Hustadvika.

Se video fra dramaet på Hustadvika 

Henter folk med helikoptre

Det har vært svært høye bølger rundt skipet. Natt til søndag løyet vinden noe, fra liten storm til stiv kuling, som tilsvarer fra 25–20 meter per sekund ned til 15 meter per sekund. Værforholdene skaper også utfordringer for redningsarbeidet. Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) har tre helikoptre som henter personene om bord. Disse tar om lag 15 personer hver.

Av de 1.373 personene om bord er 915 av disse passasjerer, flesteparten av de rundt 900 passasjerene kommer fra USA og Storbritannia. Besetningen på 458 personer består av ulike nasjonaliteter. Ifølge VG er kapteinen og staffcaptain finske og chiefen norsk. I tillegg er det to norske loser om bord.

Ved 18.30 fungerte kun én motor, og det var fare for at skipet kunne drive mot land. Senere på lørdagskvelden begynte tre av motorene å fungere igjen.

Her kommer den første bussen med evakuerte til Kristiansund

Danmark sender redningshelikopter til Norge

Det danske forsvaret har sendt et helikopter til Norge for å støtte den generelle redningstjenesten mens norske helikoptre jobber ved cruiseskipet i Hustadvika.

Det opplyser forsvaret på Twitter.

Helikopteret var søndag morgen på vei til det sørlige Norge, ifølge dansk TV 2.

Frakteskip fikk også trøbbel

Også et frakteskip, lasteskipet Hagland Captain, fikk trøbbel på Hustadvika, et drøyt 10 nautiske mil langt åpent havstykke i skipsleia mellom Molde og Kristiansund. Rett før klokka 19 mistet lasteskipet motorkraft og fikk slagside i samme området som cruiseskipet befant seg i.

Mannskapet på ni måtte evakueres umiddelbart, noe som forsinket evakueringen av cruiseskipet. Ifølge NRK fraktet lasteskipet tømmer, og noe av dette skal ha havnet i sjøen.

– Vi hentet alle de ni fra lasteskipet opp fra sjøen. De hoppet i vannet en etter en fordi det var altfor utfordrende å få dem opp direkte fra båten, sa Per Fjeld til NTB lørdag kveld.

Alle de evakuerte fra de to fartøyene ble samlet på samme sted, i Brynhallen i Fræna kommune. Ifølge Fjeld er ingen av de ni fra lasteskipet Hagland Captain skadd.

Båten skulle bistå cruiseskipet – endte opp med å sende ut Mayday-signal 

Alvorlig skadd

Helse Møre og Romsdal har økt beredskapen i forbindelse med evakuering av cruiseskipet.

Passasjerer som er kommet i land, forteller om kuttskader fra knust glass, blant annet. Noen av de skadde har fått benbruddskader. Noen ble redde under evakueringen, men redningsmannskapene får skryt.

Fræna kommune, samt nabokommunene Molde og Kristiansund, har satt krisestab for å håndtere evakueringen.

– Det er en dramatisk situasjon. Vi er forberedt til å ta imot alle om bord på cruiseskipet. Vi planlegger også hvordan vi skal håndtere situasjonen videre, siden det ser ut til at det kan bli en lengre aksjon, sa varaordfører Jan Arve Dyrnes i Fræna kommune til NTB klokken 1.30.

Evakueres

Politiet etablerte lørdag kveld et mottak på land i Brynhallen. Det er HRS som koordinerer hjelpearbeidet, men både politi, sivilforsvaret, mange frivillige fra Røde Kors og Heimevernet bistår.

Leder i Bryn IL, Jo Potter Nerlandsrem, sa til Romsdals Budstikke at de vil gjøre det de kan for å hjelpe til.

– Idrettslaget mobiliserer nå. Folk i bygda er på vei til Brynhallen for å hjelpe til som best vi kan, sa han da evakueringen var igangsatt.

500 meter fra katastrofen: – De har hatt tjuvflaks 

Cruiseskip i trøbbel ved Hustadvika

Fakta om skipshavariene på Hustadvika

* I 14-tiden lørdag 23. mars sendte cruiseskipet Viking Sky ut en mayday-melding på Hustadvika i Fræna kommune i Møre og Romsdal om motorstans.

* Det var svært høye bølger rundt skipet og vind opp mot liten storm i området.

* Skipet, som var på vei fra Tromsø til Stavanger, hadde 1.373 personer var om bord, 915 passasjerer og 482 mannskaper. De fleste passasjerene kommer fra USA og Storbritannia.

* Rett før klokken 19 lørdag mistet lasteskipet Hagland Captein motorkraft og fikk slagside, også det på Hustadvika.

* De ni om bord på lasteskipet var ved 23-tiden lørdag evakuert. De måtte hoppe i sjøen for å bli hentet opp av et helikopter. Ingen ble skadd.

* 17 personer er innlagt på sykehus eller sendt til legevakt med skader. For minst tre av dem er tilstanden alvorlig.

* Hustadvika er et drøyt 10 nautiske mil langt åpent havstykke i skipsleia mellom Molde og Kristiansund.

* Natt til søndag satte cruiseskipet kursen ut fra land og mot Molde. Tre av fire motorer fungerer igjen og planen er at to ankerhåndteringsfartøyer skal slepe båten mot Molde når det blir dagslys igjen.

(Kilder: Viking Ocean Cruises, Politiet Møre og Romsdal, Hovedredningssentralen Sør-Norge og Helse Møre og Romsdal)