Hundesjukdom aukar i omfang: Minst 20 hundar er daude

SLO ALARM: Veterinærkjeden Anicura var først ute med å slå alarm om sjukdomsutbrotet blant hundar. Torsdag melder dei om minst 20 daude hundar som dei knyt til det pågåande utbrotet.

SLO ALARM: Veterinærkjeden Anicura var først ute med å slå alarm om sjukdomsutbrotet blant hundar. Torsdag melder dei om minst 20 daude hundar som dei knyt til det pågåande utbrotet. Foto:

Av

Veterinærkjede melder at eit 20-tals hundar har mista livet så langt. Norsk Kennel Klubb anbefaler at alle arrangement blir avlyst.

DEL

NETTAVISEN: Veterinærar opplever stor pågang etter utbrot av mystisk hundesjukdom. Obduksjon og prøver av hundar har enno ikkje gitt svar på kva slags virus eller bakterie det dreier seg om.

Veterinærkjeda Anicur melder torsdag at det er meldt inn over 20 tilfelle der hundar har blitt sjuke og døydd i tilfelle som knytast til sjukdomsutbrotet.

Sjukdomsforløpet er typisk oppkast og diaré. Mange hundeeigarar har opplevd dette. Her er det særleg blodig diaré som er eit kjenneteikn.

LANDET RUNDT

Landet rundt hentar saker frå andre Amedia-aviser i andre delar av landet, som også er relevante for folk i vårt område. Desse deler vi med våre lesarar.

Difor finn du kanskje ei sak frå Tromsø, Drammen, Trondheim eller Bergen på firda.no.

– Aldri opplevd noko liknande

– Eg har aldri vore borte i noko liknande i mine tolv år som veterinær, seier kommunikasjonsansvarleg Sasja Rygg hos Anicur til Nettavisen.

Ho understrekar at mange av sjukdomstilfella som er melde inn endar med at hunden blir frisk.

– Vi har hatt mange hundar inne til behandling kor dei har overlevd, seier ho.

Kjeda har 45 klinikkar i Norge, og no opplever veterinærane ekstrem pågang over heile landet. Det er Anicurs dyresjukehus på Tåsen i Oslo som først slo alarm og varsla Mattilsynet, som onsdag gjekk ut med sine åtvaringar til hundeeigarar.

Sidan har det dukka opp tilfelle i Bergen, Moss, Lørenskog, Nittedal og Hønefoss.

Minst 20 hundar døde

– Det finst ingen felles systematisk oversikt over alle sjukdomstilfella, men ein reknar med at minst eit 20-tals hundar har døydd så langt. Det meldast om sjukdomstilfelle over store deler av Austlandet, men vi kan ikkje utelukke at sjukdommen blir spreidd til andre landsdelar. Det er uklart om det er samanheng mellom alle dei rapporterte tilfella, seier Sasja Rygg.

Ho seier vidare at det ikkje er mistanke om at sjukdommen kan smitte vidare frå hund til menneske, men ho anbefaler likevel forsiktig omgang med sjuke dyr.

Mattilsynet: Ser etter fellesnemnarar

Seksjonssjef Ann Margaret Grøndahl i Mattilsynet seier til Nettavisen at det no blir gjort obduksjon og tatt prøver for å forsøke å finne ut kva som ligg bak sjukdomsutbrotet.

Grøndahl seier Mattilsynet forsøker å kartlegge omfanget og kva som er fellesnemnarar, for eksempel stader hundane har vore. Ho seier hundane som er råka er av forskjellige rasar og forskjellige typar.

På fleire hald blir det spekulert det i kva som kan vere årsaka, éitt av spørsmåla er om det kan vere noko i fôret. Mattilsynet vil ikkje utelukke noko.

Ein av hundane som er sendt til obduksjon er frå Nittedal, der fleire aktivitetar no blir avlyst.

– Vi avlyser alt av treningar og kurs ut veka, seier Kristina Jasmine Johansen i hundesenteret Poteglede på Hagan i Nittedal til avisa Varingen.

Canis hundeskule avdeling Nittedal la torsdag ut følgande melding på Facebook: «Dagens kurskveld er avlyst! Det er også sendt SMS direkte til kursdeltakarane.»

Nedringt av bekymra medlemmer

Norsk Kennel Klub, som er hovudorganisasjonen for hundeeigarar i Norge, blir nedringt av bekymra medlemmer. No anbefaler dei at alle arrangement blir avlyst. Avdelingsleiar for marknad og kommunikasjon i Norsk Kennel Klub, Cecilie Holgersen, fortel at dei ser alvorleg på situasjonen og at dei ønsker å vere føre var. De anbefaler derfor sine medlemsklubbar og forbund å avlyse helgas planlagde arrangement.

– Det er ganske omfattande. Det er snakk om fleire titals arrangement, som agility-stemner, jaktprøver og utstillingar, seier Holgersen til Nettavisen. Ingen hos kennelklubben kan hugse at dei nokon gong tidlegare har gått ut med ei slik anbefaling.

Råd til hundeeigarar

På grunn av den uavklarte situasjonen anbefaler veterinærkjeda Anicura alle hundeeigarar å følge desse råda, som også er kommunisert frå Mattilsynet:

Anicur har disse rådene til hundeeigarar:

  • Avgrens nærkontakt med andre hundar.
  • Ikkje la hunden helse på andre hundar på tur.
  • Unngå at hunden snusar mykje i grøfta der andre hundar har vore.
  • Dra raskt til veterinæren viss du oppdagar dei nemnde symptoma hos din hund.
  • Følg vaksineanbefalingane veterinæren gir.
  • Parvoviruset kan for eksempel gi alvorleg tarmbetennelse.
  • Store samlingar som utstillingar og dresseringskurs bør unngåast, eller gjennomførast på ein måte som gjer at kontakten mellom hundane er avgrensa.
  • Ring veterinæren før du tar med deg hunden din på klinikken.

Artikkeltags