Gå til sidens hovedinnhold

Nærskuleprinsippet er det beste vi har

Meiningar

Når Høyre ønsker å skrote nærskoleprinsippet for rent karakterbasert opptak, kan vi engang for alle konstatere at høyre ikke er på lag med de elevene som trenger nærskolen sin mest.

I avisa 15. januar, er Høyre ute og mener nærskoleprinsippet er en bløff og en flopp. Det er langt ifra sannheten. De henviser til et intervju med Frida, Henriette og Idun, som ønsker å søke seg til Førde. Dette kan ikke sies klar nok. Frida, Henriette og Idun kan søke i Førde, det er det ingen som hindrer dem i. En hvilken som helst annen påstand vil være ren bløff.

Det nærskoleprinsippet gjør, er at Jens i Førde vil få prioritet på en plass i Førde, på samme måte som Frida, Henriette og Idun har på Måløy, Eid eller Sandane. Områdene vil jo selvfølgelig bli evaluert og endret om en ser behov for det. Nærskoleprinsippet ivaretar at de som ønsker og trenger å gå på nærskolen sin får mulighet til det, istedenfor å busses langt unna.

Det er uinteressant for Høyre. Høyre er interessert i å opprettholde rendyrket konkurranse til de samme fagene, med samme pensum, men som i verste fall vil gi elever en langt større psykisk belastning.

Saken til Frida, Henriette og Idun viser at områdene bør sees mer på og justeres, men viser på ingen måte at vi bør innføre rendyrket karakteropptak igjen. Nærskoleprinsippet er ikke perfekt, men er den beste ordningen vi har i Norge, og det er en stor fordel at en faktisk kan justere, revaluere og endre.

Dette ønsker høyre å endre på, ved å frata fylkeskommunen denne muligheten. Istedenfor skal alle fylker hoppe etter høyres ønske, når en trer over fylkene ett inntakssystem ufrivillig. Det er dårlig gjort mot skole Norge, elevene og lokaldemokratiet. Fritt skolevalg er ikke fritt. Det er nok en måte for høyresiden å skape forskjeller.

Les også

– Vi ser på Førde som ein nærskule for oss

Les også

Nærskuleprinsippet er ein bløff!

Kommentarer til denne saken