Trønder-Avisa: – Det er utrolig trist at vi ikke har noe å tilby publikum nå, men det skal bli bra til slutt, sier 49-åringen som på den siste dagen i august måtte sende ut beskjed til kundene om at svømmehallen ikke blir åpnet for publikum før til våren.

Hun hadde en drøm da hun kom til Steinkjer. Hun ville styrke vannaktiviteten, fokusere på opplæring og oppgradere badstuanlegget. Hun skulle gå til drømmejobben. Foreløpig er det mer som et mareritt.

– Hvordan har du det akkurat nå? Sover du om natta?

– Tolv år i en tilsvarende stilling ved Havhesten i Florø lærte meg å sortere hva som er mitt, og hva som ikke er mitt. Likevel har jeg mer enn én gang måttet fortelle meg selv at det er ikke er jeg som har bygd badet. Og jeg må innrømme at jeg har kjent at jeg innimellom har balansert helt på grensa. Men jo, jeg sover bra.

Mette, hennes samboer gjennom 20 år og deres to barn flyttet til Straumen i 2018. Tommy som opprinnelig er fra Inderøy, fikk jobb i Trondheim.

– Hadde det vært opp til han, hadde vi sikkert bodd i Oslo nå. Men der satte jeg ned foten: Enten med min familie eller med hans familie, forteller Mette.

Dermed ble det Inderøy. Da stillingen som daglig leder ved Dampsaga Bad og Gym ble lyst ut, tenkte Mette først at nå ville hun heller gjøre noe helt annet. På den annen side, dette kunne hun jo etter alle årene ved Havhesten. Jobben ble hennes, og hun begynte å se linjene for driften. Så smalt det.

– Gjennom Trønder-Avisa visste jeg at det kunne bli en rettsak med FuglesangDahl. Innen jeg var på plass, var forliket inngått. Jeg skulle dermed komme til dekket bord. Jeg skulle bare ta skuta videre. Det viste seg imidlertid at jobben som måtte gjøres, var langt mer omfattende og alvorlig enn det det så ut til. Da var det bare å bite tennene sammen.

Det er ingen overdrivelse å si at utfordringene har stått i kø. Det startet med en lekkasje i sklitårnet bygd i 2015, og har endt opp med at alt må rives innvendig og bygges opp på nytt. Satt på spissen og meget forenklet; det har falt nye skjeletter ut av skapet jevnlig, og millionene ruller. Midt oppi dette kaoset: Sjefen for de dårlige tider Mette Gundersen.

– Selv om det har vært krevende, er jeg ikke skremt. Jeg vet at dette er kompliserte greier.

Selv før alle lekkasjene og råteskadene dukket opp, visste hun at det ville bli en del å rydde opp i ved Dampsaga Bad. Hun hadde sett tilbakemeldinger fra publikum om misnøye med renhold og service, boblebad som fungerte en dag, ikke den neste, manglende avvikssystem og så videre. Tilsvarende oppgavene hun jobbet mye med ved badeanlegget i Florø de første to årene.

- Vi skal komme i mål her også.

På Mettes kontor står følgende sitat i glass og ramme: « Det hjelper ikke å gjøre ting riktig hvis du ikke gjør de riktige tingene». Det er noe av lærdommen hun sitter igjen med etter sine studier i strategisk ledelse i Australia.

Du hadde knapt kommet inn døra før problemene meldte seg. Har du i det hele tatt hatt noen gode dager siden du startet?

– Ja. Jeg jobber med mange kjekke og omsorgsfulle folk. Jeg har et styre som har vært støttende og har prøvd å gjøre det beste ut av situasjonen. Jeg tror ikke de drømte om at det skulle bli sånn, det gjorde vel ingen. Jeg må dessuten innrømme at selv om det innimellom blir i overkant mange utfordringer, så liker jeg utfordringer.

– Men helt ærlig, har du vurdert å se på stillingsutlysninger? Finne noe med mindre støy?

– Jeg burde kanskje gjort det, men jeg kjenner at jeg ikke er ferdig her. Nå har vi stått så lenge i dritten, at nå vil jeg være med når vi snur det. Om det er fordi jeg er vestlending og vant til å stå i stormen bokstavelig talt, eller om det er på grunn av erfaringene jeg har gjort meg, så tenker jeg at dette må gå. Jeg kan ikke gjøre noe med det som har vært, det kommer det ikke noe godt utav. Jeg må ha fokus framover.

Badeanlegget er helt ribbet innvendig. Mette som går oppi det hver dag, skjønner at det kan se nitrist ut for den som stikker nesen innom.

– Men jo fortere vi får revet ut, jo fortere får vi bygd det opp igjen. Jeg har det allerede klart for meg oppi hodet hvordan det blir med farger og det hele. Det er gøy!

Tusenkronersspørsmålet nå, er når Mette og hennes stab kan ønske publikum velkommen til et ferdig og renovert badeanlegg. Våren 2021 er mildt sagt vagt.

– Vi er prisgitt at eier Steinkjer kommune er med på å finansiere, men vi skjønner at de ikke bare kan trylle millioner opp av hatten. Og det hele er komplisert siden det er vann vi jobber med.

Det ble ikke enklere etter at en tysk spesialist nylig konkluderte med at det må legges membran, noe som ikke var vanlig å bruke da bassenget ble bygd i 1995. Og dermed baller det på seg da flisjobben ikke kan gjøres uten at hele badeanlegget holdes stengt.

– Vi må skynde oss langsomt. Ikke velge løsninger som gjør at vi blir raskere ferdig, men som ikke er gjennomtenkt. Det betyr at vi ikke kan åpne, og det er fryktelig kjedelig. Samtidig tenker jeg at når dette er over, får vi et suverent anlegg som mange kan glede seg over.

Mette har ikke gitt opp håpet om å finne en løsning for skolesvømmingen allerede i høst. Hun, som selv er gammel konkurransesvømmer, og har egne barn som lærte å svømme før de fylte fire, kan ikke få understreket sterkt nok hvor viktig det er at foresatte legger til rette for at barna får lære å svømme så tidlig som mulig. Helst før skolepliktig alder. I Steinkjer er mange fratatt den muligheten nå.

– Jeg føler sånn med dem. Det er så fælt å ikke ha noe å tilby. Likevel, hvis vi gjør denne jobben skikkelig nå, så slipper vi å måtte ta igjen dette arbeidet.

– Hvordan lader du batteriene? Det trengs vel innimellom når problemene tårner seg opp?

– Jeg trener. Da får jeg tømt hodet, og jeg holder meg i form. Styrke og bakkeløp to-tre ganger i uka. Jeg må kjenne at jeg blir sliten. Når bassenget blir ferdig, har jeg lyst til å benytte meg av det. Svømming er en utrolig bra treningsform.

Mette skulle gjerne hatt alle de permitterte medarbeiderne sine tilbake på jobb fortest mulig. Nå er det bare de aller nødvendigste funksjonene som er dekket med 4,5 stillinger av totalt 12,5.

– Jeg savner dem veldig, og ser fram til den dagen vi kan stå sammen og ønske publikum velkommen.

– Så drømmen om å drive et velfungerende og suksessrikt badeanlegg er ikke helt knust?

– Nei. Jeg er helt sikker på at vi skal komme oss på beina igjen, smiler Mette Gundersen.