Lesarane sine #Metoo-opplevingar

Firdaposten, Nettavisen og eit fleire titals lokalaviser i Amedia vil saman vise fram folket sine #Metoo-opplevingar. Her får du lese historier som lesarane har delt med Firdaposten dei siste vekene.
Publisert

I slutten av februar lanserte Firdaposten og ei rekke andre aviser ei undersøking, der vi inviterte folk til å komme med sine meiningar og opplevingar om seksuell trakassering og krenking, i kjølvatnet av den verdsomspennande #metoo-kampanjen.

76 personar har svara på Firdaposten si undersøking, 37 av dei kvinner og 39 av dei menn.

Halvparten av personane har sjølve blitt utsett for seksuell trakassering og krenking, og 63 prosent av desse igjen meldte ikkje frå om hendingane.

44 prosent har opplevd seksuell trakassering/krenking ein til fem gonger. Over 28 prosent, 11 personar, har blitt utsett for dette fleire enn ti gonger.

Dei  som har svara er i alle aldersgrupper, frå under 18 til over 60, fordelt på mange ulike yrkesgrupper.

62 prosent av dei som har svart støttar #metoo-rørsla, og 65 prosent meiner #metoo vil føre til varige samfunnsendringar.

Når det gjeld yrke, så har over 20 prosent av dei som har svart jobbar innan skule/utdanning. 15 prosent er elevar/studentar, og 15 prosent jobbar innan industri/teknologi. Nesten 10 prosent jobbar innan helse og omsorg.

  • Firdaposten presenterer her eit utdrag av historiene vi har fått inn. Dei er anonymiserte, og ingen av dei som har delt opplevingar med oss har oppgitt namn, så vi kjenner ikkje identiteten til personane. Vi kan difor heller ikkje verifisere opplysningane eller historiene.

#Metoo

«Hadde utplassering i butikk da jeg gikk på ungdomsskolen. Sjefen i butikken kom med seksuelle tilnærmelser; gav meg lange blikk, gjorde meg bevisst på at han stirret på rumpe/bryster, skrev upassende beskjeder til meg... Jeg var 14 eller 15 år gammel. Husker jeg synes det var veldig ubehagelig at en voksen mann oppførte seg slik. Følte ikke jeg kunne si noe til noen da det kun var et par dager jeg skulle være der. Visste heller ikke hvem jeg kunne si det til, og var så klart redd for hvilke konsekvenser det kunne få, særlig i en liten by hvor alle kjenner alle..»

Kvinne i 30-åra

Blei utsatt for seksuell trakassering av en mann på over 60 år, høyt oppe i politikken i samme parti, mens eg var medlem i ungdomspartiet. Sa ifra til partisekretæren, men det hadde ingen konsekvens for utøveren.

Kvinne (26)

«Eg var ny på arbeidsplassen, og var aleine igjen med sjefen min. Han reiv av meg klea, og gjorde ting mot meg eg ikkje trudde det gikk an å like ein gong. Dette har skjedd gjentekne gonger over fire år. Når eg forsøker å protestere, trugar han med at eg ikkje vil få jobb andre stader om eg ikkje samarbeider. Eg er redd og usikker, og gruar meg til jobb kvar dag.»

Jente i tenåra

«Vart valdteken av bror i mange år. Ein tilfeldig overgripar kan du distansere deg frå, men det er vanskelegare når det er ein bror. Får angstanfall og kastar opp når eg er i barndomsheimen eller i same rom som han.»

Kvinne i 40-åra

En typisk fire mot en-situasjon. Personen ville skinne for sine venniner og ble tydelig het i toppen. Jeg stengte han ute, og han bare forsatte til jeg gikk videre.

Mann (22)

«Det skjedde på ungdomsskolen. En gutt eg gikk i klasse med holdt meg fast, tok meg på rumpa, og det vart bare verre når eg prøvde å komme meg unna. Det skjedde flere ganger, ved flere anledninger gjennom heile det skoleåret. Etter dette utvikla eg angst og depresjon, så kraftig at det var vanskelig for meg å stole på mennesker, snakke med andre menn og gutter, og begynnelsen av arbeidslivet ble krevende på grunn av angsten.»

Kvinne i 20-åra

«Trakasseringen har som oftast vært verbal. Det å være skeiv i eit mannsdominert yrke, er ikkje lett. Det å tørre å si ifra, redd for hvordan ledelsen vil reagere. Har tidligere tatt opp med mellomledere om mobbing på arbeidsplass uten respons. Til slutt måtte jeg gå helt til topps for å få stoppet det»

Mann i 40-åra

«Ein mannleg kollega sa, midt på lyse dagen, på lærarrommet, at no måtte vi kline litt. Han prøvde så å gjennomføre det ved å kome bort til meg og utføre det han hadde sagt. Eg lo det vekk, men måtte fysisk skubbe vedkommande bort for å få han unna. Så gjekk eg derifrå. Eg har aldri meldt det. Heller aldri fått ei unnskyldning frå vedkomande. Han var minst 30 år eldre. Dette er berre ei av fleire alvorlege og mindre alvorlege hendingar, både i yrkesliv og privat gjennom åra. Det starta på barneskulen, med gutar i klassen som klådde og tok seg til rette.»

Kvinne (42)

Damer i 40-,50-,60-årene, gifte og ugifte, trur dei kan tafse på den unge bartenderen utan at han reagerer. Vanskeleg å seie ifrå.

Mann (35)

«Blitt klemt og kysset på av pasienter. Følt at det var mer fokus på at jeg var kvinne heller en rollen jeg har i helse-og omsorgssektoren. Slike situasjoner er særlig vanskelige å si i fra om da en lett kan føle at en ødelegger "forholdet" til pasienten hvis man sier ifra - fordi en er redd for at de skal føle seg brydd eller benekte egen oppførsel. Også vanskelig fordi en blir så sjokkert da en tenker at det å ikke måtte oppleve trakassering og seksuelle tilnærmelser på jobb er en selvfølge og noe ethvert oppegående menneske bør forstå. I slike situasjoner er det særlig viktig at leder tar tak i saken!»

Kvinne i 30-åra

Har opplevd ubehagelege tilnærmingar verbalt og fysisk (tilnærma forsøk på voldtekt). Ved eit tilfelle blei eg banka opp av overgripar pga. eg meldte forholdet.

Kvine (32)

«Jeg ble kysset og tafset på på høylysdag på jobb av en kollega som jeg ikke jobber nært med til vanlig. Vi skulle samarbeide om en case, da han plutselig tok seg tilrette. Jeg ble så perpleks at jeg ikke klarte å reagere eller gi beskjed. Men vedkommende skjønte at det var for gale. Jeg sa meg enig og så han måtte gå. Etterpå lurte jeg på hva faen som skjedde, så kom følelsen av å ha blitt krenket. En jævli følelse.»

Kvinne (33)

«Som ung, velltrent MANN har jeg opplevd kommentarer som at «dere kan gjerne ta av t-skjorta når dere jobber og det blir for varmt». På ett  tidspunkt sier flere bare «ok». Også vært ute for folk som "«uheldigvis» er borti med hånd og sine egene bryst. Som menn må vi bare ta det. Melder vi fra om dette blir det bare sett på som dumt, om det ikke er langt over streken. Spesielt når det hovedsaklig er eldre kvinner som er problemet (40+ år ). Har mer eller mindre slutta med t-skjorte på grunn av dette, bruker hoodie til dagligdags, problemet er at jeg har veltrent kropp som synes gjennom skjorter. Dette var letteste løsningen. Mest ubehaglige opplevelsen var da et kvinnfolk berørte seg selv på pupper og underlivet, i håp om øyekontakt. Det var en veldig «gøy» busstur på over to timer. Er ung og velltrent, er dessvere så dritlei. Er trist at folk fortsatt tror er bare er kvinner som er utsatt.

Mann (28)

Vi må tåle såpass fra hverandre og heller ta det som et kompliment i mange tilfeller. Jeg har nok blitt krenket mange ganger, men aldri tatt det på en negativ måte eller hatt behov for å gjøre noe ut av det. I mange settinger passer det nok ikkje å gi slibrige kommentarer eller klapse noen på rumpa. Men man trenger heller ikkje å ta det så tungt om det skjer, for på mange måter så er det et kompliment og en bekreftelse på at du er tiltrekkende.

Mann (29)

«Da jeg var ungdom ble jeg utnyttet av en mann på en hotellbutikk i utlandet. Han ville gi meg en liten suvenir, og mens jeg ventet forsvant vennene mine. Da vi var alene begynte han å ta på meg, kysse kroppen min og munnen min. Jeg var redd, dette var en eldre mann, og jeg var en ganske ung jente. Jeg turte ikke å fortelle det til foreldrene mine før flere måneder senere, jeg var redd de skulle bli sinte på meg. Det ble de selvfølgelig ikke, og prøvde å finne ut hvordan vi kunne ta denne mannen. Men vi fant han aldri igjen. Noen år senere gikk jeg på Folkehøgskule, og vi drog på klassetur til Asia. Der ble jeg veldig syk og måtte til lege. Legen insisterte han på at han måtte sjekke meg for diverse, og ba meg kle av meg. Da begynte han å ta på meg, spesielt rundt brystene. Dette føltes ikke som en legesjekk, og jeg begynte å føle meg veldig utilpass. Han beveget seg nedover magen min, og begynte å åpne glidelåsen på buksen min. Heldigvis så hoppet jeg opp og skubbet han vekk. Jeg fortalte det til læreren. Hun trodde ikke på meg. Jeg følte meg skitten og ekkel, og fortalte det til foreldrene mine, som selvsagt ble illsinte. Jeg ble helt nedbrutt av å ha blitt utnyttet av legepersonell, orket ikke å være på klassetur lenger, og ble sendt hjem. Etter hvert beklaget læreren på at hun ikke hadde trodd meg. Da jeg ankom Norge prøvde vi å anmelde forholdet, men fikk til svar av politiet at det ikke kom til å hjelpe. Til dags dato sliter jeg enda med å stole på menn, og spesielt mannlige leger. Jeg har heldigvis opplevd lite i Norge, men å ha blitt klasket på baken har dessverre skjedd flere ganger. Jeg gjemmer kroppen min som følge av det jeg har opplevd i utlandet.»

Kvinne i 20-åra

«Om det er å «bli sjekket opp uten at du selv er interessert» som er grensa, så JA har vi nok alle trakket over den grensa. Opptil flere ganger. Jeg sier nei når folk trakker over mi grense, eller eg føler at dei kommer til å trakke over mi grense. De fleste tar NEI for ett NEI, om dei ikke gjør det. Så må eg si i fra på en annen måte.»

Kvinne (32)

Søk hjelp!

Firdaposten har her gjort eit utval av lesarane sine #metoo-opplevingar. Nokre av dei som har delteke i undersøkinga fortel også om grove seksuelle overgrep og gjentekne valdtekter.

Vi vil på det sterkaste oppfordre desse anonyme personane til å melde ifrå om dette, enten kontakte politi, advokat eller senter mot incest og seksuelle overgrep i Sogn og Fjordane, Smiso

På nettsidene til Smiso kan du finne info om korleis dei kan hjelpe. Du kan også kontakte dei på ulike måtar:

Tlf.: 57 72 10 70 / 948 92 823 (ringe eller sende sms)

E-post: post@smiso-sf.no

Landsdekkande, døgnopen telefon for overgrepsutsette: 800 57 000

Dei har også ein alarmtelefon for barn og unge, med tlf. nr. 116 111.

Artikkeltags