Jobben må gjøres i Stortinget

Ei regionreform er verdilaus om ikkje ansvar og oppgåver blir øyremerkt utflytt frå Oslo-området. Her er regjeringa og statsråd Sanner langt på etterskot med jobben dei har sagt dei skal gjere, meiner Venstre.

Ei regionreform er verdilaus om ikkje ansvar og oppgåver blir øyremerkt utflytt frå Oslo-området. Her er regjeringa og statsråd Sanner langt på etterskot med jobben dei har sagt dei skal gjere, meiner Venstre.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeiningarKommunal- og fornyingsminister Jan Tore Sanner har nylig lagt frem regjeringens forslag til regionreform. Regionmeldingen kommer etter at Venstre fikk gjennomslag for at Norge skal ha tre forvaltningsnivåer med folkevalgt styre. Dessverre overlater Sanner til Stortinget å fylle denne viktige reformen med innhold.

Det er liten tvil om at dagens fylkeskommuner er utgått på dato. For Venstre er utgangspunktet at vi ønsker å flytte oppgaver fra staten og ned til nye regioner og til kommunene. Regionreformen gir også en mulighet til å sørge for bedre samordning av de mange statlige funksjonene som finnes rundt om i landet. Venstre er glad for at regjeringen slår fast at vi skal ha tre forvaltningsnivåer, men vi er skuffet over at ikke ambisjonene er større.

Spredning av statlige arbeidsplasser er viktig for å spre makt og kompetanse over hele landet.

André N. Skjelstad, Venstre

For Venstre er det avgjørende at beslutninger tas nærmest mulig borgeren. Regjeringens regionmelding leverer ikke på det punktet. Venstre vil styrke lokaldemokratiet. Da må nye regioner også få tilført nye oppgaver. Ellers blir det kun en fylkesgrensereform. Nye og større regioner kan derimot være en driver for vekst og utvikling, og gi en bedre maktbalanse opp mot hovedstadsområdet.

Venstre vil gjennomgå regjeringens stortingsmelding om regionreformen grundig, og vurdere hvilke statlige oppgaver som kan flyttes fra staten og over til det nye, regionale nivået. Et viktig mål er å sørge for at det skapes nye arbeidsplasser, også utenfor de store byene.

I fjor fikk Venstre flertall på Stortinget for at det skal legges frem en strategi for utflytting av statlige arbeidsplasser. Regionmeldingen regjeringen har lagt frem sier dessverre ikke noe om hvordan vedtaket skal følges opp. Spredning av statlige arbeidsplasser er viktig for å spre makt og kompetanse over hele landet. Nå har det gått over ett år siden Stortinget vedtok å lage en strategi, uten at regjeringen har fulgt opp. Det blir dermed en av de viktigste oppgavene for Venstre i Stortingets arbeid med regionreformen.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags