Gå til sidens hovedinnhold

- Manglende leselyst hos gutter kan få store følger i livet

Lesarbrev Dette er eit debattinnlegg, skrive av ein ekstern bidragsytar. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Å mestre lesing på et godt nivå er faktisk viktig i dag. Det er intet nytt under solen at guttenes leselyst og leseferdigheter er markant under jenters. Er det så farlig da, vil du kanskje si?

Ja, det er dessverre det. Svake ferdigheter i lesing kan i mange tilfeller kobles til generelle utfordringer innenfor undervisning i skolen.

Men gutter har lest mye før, og går vi tilbake til da J.K. Rowlings bøker med Harry Potter erobret verden, da økte guttenes leselyst betraktelig. Vi som har levd en stund husker godt hvor spennende det var når det kom en ny bok med Frank og Joe Hardy, forfattet av mange «skyggeforfattere» under pseudonymet Franklin W. Dixon.

En ungdom som leser dårlig risikerer å ikke kunne fullføre videregående skole, med de utfordringene det medfører. Samfunnet er i rivende utvikling og forandring. Vi snakker om et kunnskapsbasert samfunn.

Mer enn før må de unge inneha ferdigheter i å søke fram og hente ut relevant informasjon, tekster skal både tolkes og forstås – i tillegg evnen til å reflektere over innhold og form av tekstdokumenter. Dette vil igjen slå negativt ut i studentlivet, hvor det blir problemer med å takle store mengder faglitteratur. Når man i tillegg finner kritisk tenkning vanskelig og ikke har disiplin til selvstendig arbeid (som man som student må beherske) – da er veien kort til et avbrutt studie.

I en artikkel i Utdanningsforbundet sin forskningsportal (2016) kan vi blant annet lese:

«Jenter gjør det bedre på kunnskaps-formidlende fag-tekster og argumenterende tekster med bestemte meninger. Dette er alle teksttyper som krever stor motivasjon, vilje og innsats av leseren. Gutter derimot gjør det bedre når de kan identifisere seg med hovedpersonen.»

Kan vi håpe på at trollmannen fra "Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom" gjør et comeback? Da bøkene om Harry Potter tok verden med storm, så kastet også guttene seg over skjønnlitteraturen. Leselysten økte, som resulterte i økte ferdigheter i lesing i så stor grad at det slo ut på statistikkene.

Kommentarer til denne saken