Han meiner at flyselskapa må vege alle passasjerar før dei går om bord og at dei som tilfører flyet mest vekt må kompensere økonomisk for det.

I eit lesarinnlegg i Firdaposten si papirutgåve skriv han dette:

De fleste som har vært ute og flydd i det siste har oppdaget hvor strenge flyselskapene er blitt på overvekt på bagasjen til passasjerene. Dette er ikke rart, for vekt er flyets desidert største fiende. Flykonstruktører verden over vrir hjernen for å spare hver en kg når nye modeller konstrueres. Enkelte flyselskap maler ikke engang flyene utvendig, nettopp for å spare vekt. Et japansk selskap har oppfordret alle pasasjerer om å gå på do før de går ombord i sine fly, nettopp for å spare vekt.

Største problemet for selskapene er ikke de konstruksjonsmessige vektene, men de variable vektene, for de kan de ikke kontrollere. Det er det som er største faren!

I tillegg er et tungt fly adskillig dyrere i drift.

Det er her jeg kommer til poenget: Flyselskapene må begynne å veie folk inklusiv bagasje før de går ombord!

La oss si en person veier 60 kg, og når han tar med seg sine 20 kg i bagasjen og sine 7 kg i handbagasje, så veier han 87 kg. Tar denne personen med seg 10 kg for mye må han betale kr 180 i straffevekt, selv om han har tilført flyet kun 87 kg.

Kommer det derimot en overvektig person på 110 kg om bord, kan han fortsatt ta med seg 20 +7 kg og tilfører flyet 137 kg, og må ikke betale straffevekt i det hele tatt! Er dette rettferdig? At de som er tynne skal staffes, selv om det er de som tilfører flyet desidert minst vekt?

Mitt råd til flyselskapene er: Slutt å straff de tynne passasjerene. Bruk en logikk som forteller markedet at dere er seriøse og ikke bare grådige! Det vil påføre selskapene små utgifter ved å montere vekter ved alle innsjekkingsskranker. Så da er det vel smartere å velte kostnader over på passasjerene. Er dette grunnen til vilkårlig og urettferdig behandling av de som holder flyene i luften?

Vei alle passasjerer ved innsjekking inkl. bagasje og sett en gjennomsnittsvekt på hver passasjer på for eksempel 100 kg. La de som veier over det betale for seg. Da må de som tilfører flyet for mye vekt betale. Sist, men ikke minst, piloten vet hvilke vekter han har i flyet, og flyturen blir sikrere for alle!

KVA MEINER DU?