Gå til sidens hovedinnhold

Kriminelle som saumfer sosiale medier etter stader å gjere innbrot i ferien er ei myte, hevdar forsikringsselskap

I fjor blei det meldt inn 29.205 innbrot og tjuveri frå privatadresser i Norge til forsikringsselskapa.

Det viser skadestatistikken til bransjeorganisasjonen Finans Norge. Det er 2500 fleire enn året før.

Jobbar på andre måtar

– Vi har aldri fått inn innbrot til oss der det har vore mistanke om at Facebook, Instagram, Snapchat eller andre sosiale medier har vore overvaka i forkant, seier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

– Eg kjenner heller ikkje til andre tilfelle der vinningskriminelle har sjekka SoMe-kontoane først, for å finne ut om nokon er heime eller ikkje. For ti år sidan må eg innrømme at vi som forsikringsselskap var ute og åtvara mot å poste feriebilder på Facebook, men det er noko vi har lagt bak oss. Tjuvane jobbar nok på andre måtar når de finn fram til bustader der dei ønsker å bryte seg inn. Éin av ønskedraumane deira er hus med høye tujahekkar rundt, for der kan de nærast jobbe uforstyrra, seier han.


Lurt å ikke late alle sjå

Inntrykket til Clementz er at folk flest er flinke til å styre tilgangsnivåa på sine sosiale medier. Medvitet om kven som får sjå kva er blitt betrakteleg høgare dei siste åra, meiner han.

– Har du ein hyggeleg ferie, del den gjerne med dine SoMe-venner. Sosiale medier er jo det nye postkortet. Oppdateringane dine kjem fram der og då, ikkje to veker etter at du er heime igjen, seier Clementz.

If meiner at det luraste du kan gjere for å unngå innbrot, er å vere ein god nabo:

– Hjelp kvarandre med å ta inn posten, og legg gjerne litt søppel i naboens søppelkasse om vedkommande er borte. Og så hjelper det å følge med litt ekstra i nabolaget: Sei frå til politiet viss du oppdagar personer eller bilar du mistenker kan vere ute på spaning for å finne moglege stader å gjere innbrot, seier Clementz.

Når du drar på ferie, kan det vere lurt å bruke tidsbrytarar som slår av og på lys i ulike rom til ulike tider. Har du alarm, bør du tenke på at du har sensorar også i andre etasje. Det har vore flere innbrotsraid opp gjennom åra der tjuvar har komme inn i bustaden via stige, opplyser If.

Kommentarer til denne saken