Snart skal din håpefulle ungdom velge utdanning. Vi vet at mødre har stor påvirkning når ungdommer skal ta valget om utdanningsvei etter ungdomsskolen. Kjenner du som mamma mulighetene godt nok? Gir du de beste rådene?

Det er mange valg som skal tas, og innen 1. mars skal tiendeklassinger over hele fylket ta et viktig veivalg. Valget som nå ligger foran mange ungdomsskole elever er for mange kanskje livets første store dilemma.

Hva skal jeg velge? Hvem er jeg? Hva er interessene mine?

Det er naturlig at mødre er rådgivere for barna. Vi vil jo av hele vårt hjerte at de unge håpefulle skal få bidra til å utforske sin egen identitet og orientere seg om utdanning, arbeid og et godt liv.
Men gir vi alltid de beste rådene? Alltid velmenende, men kjenner vi godt nok tilbudet og mulighetene i dagens utdanningssystem?

Å velge yrkesfag på videregående åpner nemlig langt flere muligheter enn de fleste av oss mammaer (og noen pappaer) er klar over. Dersom din håpefulle ikke er helt sikker på hva som er målet, hva som er riktig utdanningsvei eller hva som er drømmejobben, er det helt normalt. Men da, kjære mamma – må du ikke stå i veien for det utdanningsløpet som gir din håpefulle flest valgmuligheten for fremtiden. Ikke la gamle fordommer og uvitenhet rundt mulighetene sette en stopper for en lysende fremtid og veien til en sikker jobb.

Vi trenger flere ingeniører, vi trenger flere som vil jobbe med helse og omsorg, vi trenger flere lærere, vi trenger flere som jobber i butikk, vi trenger flere forskere og vi trenger flere håndverkere. NHOs anbefaling er å velge en videregående utdanning som gir flest mulige valgmuligheter i fremtiden.

Medarbeidere med fagbrev er den mest etterspurte utdanningsgruppen blant et flertall av de over 30.000 bedriftene i NHO!

Den store fordelen med å velge yrkesfag er at en slik utdanning gir veldig mange valgmuligheter for fremtiden, uten at du trenger å ta noen fag på nytt. Med fagbrev åpnes dørene ikke bare til jobb, men også til videre utdanning i fremtiden. Fagbrev gir muligheter til at man senere kan ta mesterbrev, søke fagskole eller høyere utdanning. Det er også mulig å ta fagbrev og komme tilbake til skolebenken for å oppnå studiekompetanse. Derfor er yrkesfag et veldig trygt utdanningsløp for den som vil bevare mest mulig valgfrihet for fremtiden.

Motivasjon og interesse for faget er avgjørende når ungdom skal søke læreplass og fullføre utdanningen sin. Da er det smart av ungdommene å orientere seg om hvilke fag som gir best muligheter for både læreplass og jobb før de trykker den kanskje litt skumle send-knappen på søknaden.

Bruk tiden godt. Sjekk ut hvor arbeids- og næringslivet trenger kompetanse i årene framover.
Hvor er jobbene? Hvilke fagområder er mest etterspurt?

To gode råd – som du ikke vil angre på:
1)Sjekk ut nettsiden hvatrengernorge.no - her ligger svarene på hva arbeids- og næringslivet etterspør av kompetanse.

2) Deretter klikker du inn på vilbli.no – da blir du garantert overrasket over valgmulighetene som finnes i utdanningsløpet.

Alle skal selvsagt ikke velge yrkesfag, men flere bør definitivt gjøre det – fordi det gir økte muligheter for din håpefulle ungdom, for arbeidslivet og for hele samfunnet.

Lykke til med utdanningsvalget!