Hvorfor har ikke apoteket medisinen min?

GODE RÅD: Medsinmangel er eit aukande problem også i Norge. Her får du råd frå fagdirektør i Apotekerforeningen, Hanne Andresen, om korleis du bør agere om du er avhengig av ein type medisin.

GODE RÅD: Medsinmangel er eit aukande problem også i Norge. Her får du råd frå fagdirektør i Apotekerforeningen, Hanne Andresen, om korleis du bør agere om du er avhengig av ein type medisin. Foto:

Av
DEL

DebattLegemiddelmangel er et økende problem. De som jobber i apotek gjør det de kan for å hjelpepasienter som blir rammet av legemiddelmangel. Hva skjer når du kommer på apoteket og vi ikke har legemidlet du skulle ha? Det er mange årsaker til legemiddelmangel.Den vanligste grunnen er svikt i produksjonen, som for eksempel råvaremangel eller kvalitetsfeil i fabrikken. Legemiddelmangel kan også oppstå på grunn av lange og uoversiktlige produksjonslinjer i det globale legemiddelmarkedet eller uforutsette raske endringer i etterspørselen. Det kan føre til at Norge ikke får de legemidlene vi har bestilt.

Legemiddelmangel er et internasjonalt problem og det er ikke mye vi på apoteket kan gjøre med det. Når det er sagt, så har vi noen virkemidler. I omtrent 70 prosent av mangelsituasjonene klarer vi å hjelpe kundene våre.

For det første bruker vi mye tid på å gå igjennom mangelsituasjonene og justere legemiddellageret vårt. Hva har vi på lager, og hvor mye pleier vi å selge av dette legemidlet? Finnes det alternative pakningsstørrelser? Når er det forventet at legemidlet kommer tilbake? Er det gode alternativer vi kan ta inn i stedet? Både vår legemiddelgrossist og vi her på apoteket bruker mye tid på forberedelser for å være føre var.

I tillegg til å være godt forberedt, så har vi noen virkemidler vi kan prøve når du står i apoteket vårt og legemidlet du skulle hatt ikke finnes i hyllene eller kan bestilles fra en grossist. Vi kan for eksempel sjekke om et annet apotek i nærheten har legemidlet.

I andre tilfeller er det mulig å ekspedere et alternativt legemiddel, for eksempel i form av andre styrker, formuleringer eller pakningsstørrelser. For en tid siden var det mangel på en type smertestillende tabletter. Da fantes det alternativer med et annet og mindre kjent navn, men med samme virkning. Det er ytterst sjelden at pasienter opplever noen problemer med å skifte til et alternativ medsamme virkestoff.

Vi kan også hjelpe deg med å vurdere om du har nok medisin hjemme i forhold til når medisinen er forventet tilbake på markedet. I tilfeller der det ikke finnes alternative pakninger av samme legemiddel og du ikke har nok medisin hjemme, kan vi enten ringe til legen for å høre om vi kan finne en alternativ behandling til deg eller be deg ta kontakt med legen selv for at dere sammen skal vurdere situasjonen.

Og så et lite tips til deg til slutt: Bruker du et legemiddel fast, er det lurt å komme på apoteket i god tid før du er tom. Samtidig er det viktig at du ikke kjøper mer enn du trenger. Det er bedre at apotekene fordeler tilgjengelige alternativer og løser problemene for mange kunder, enn bare for deg.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags