Google-sporing viser hvor vi beveger oss nå: Se de utrolige tallene her

Det er ingen tvil om at vi holder oss unna store folkemengder.

Det er ingen tvil om at vi holder oss unna store folkemengder. Foto:

Det er ingen tvil om at vi har tatt myndighetenes oppfordringer på alvor.

DEL

BA: Som et ledd i å kartlegge sosial distanse i korona-tiden, har Google laget rapporter som viser hvordan vi beveger oss.

I et blogg-innlegg skriver Google at de på den måten vil gi myndighetene innsikt når de skal vurdere effekten av tiltak for å forhindre smittespredning.

Ved hjelp av anonyme bevegelsesdata, også kjent som lokasjonsdata, har Google sammenlignet mengden mennesker som har vært på gitte steder de siste ukene, sett opp mot tallene fra samme tid i fjor.

Tallene taler for seg selv. Det er ingen tvil om at vi holder oss unna steder med store folkemengder.

  • 71 prosent mindre aktivitet i kultur, uteliv og shopping

  • Dagligvarehandel og apotek har mistet nær halvparten av besøkende med en nedgang på 47 prosent. Det er ikke dermed sagt at vi handler mindre, men rutinene vi har for handling har åpenbart endret seg

  • 66 prosent mindre aktivitet i kollektivtransporten

  • 36 prosent mindre aktivitet på arbeidsplasser

  • 31 prosent mindre aktivitet i parker, turstier og grøntområder

  • 12 prosent økning «hjemme», altså på private adresser

Vestland på topplisten

Vestland har hatt størst nedgang i besøk til restauranter, kafeer, kjøpesentre, museum og kino og andre underholdningstilbud, med hele 71 prosent færre besøk.

Både kino, museum og bibliotek er stengt. Men kjøpesentrene og en del restauranter og barer er fremdeles åpent, med betydelige begrensninger på antall besøkende.

Sammen med Møre og Romsdal, Trøndelag og Troms og Finnmark, er Vestland det fylket som har hatt størst nedgang i handel og underholdningstilbud.

Landsgjennomsnittet viser en nedgang på 65 prosent.

Ikke alle går i kø på fjellet, men..

Og selv om vi leser om ville kø-tilstander på de populære turstedene, viser tallene noe litt annet. Men kan vi stole på at det også gjelder for Bergen?

Den tydelige oppgangen med økning på over 80 prosent besøkende sammenfaller med fint vær og turgåere i flokk for to helger siden.

Peaken på pluss 80 prosent sammenfalt med fint vær forrige helg og turgåere i kø. Så gikk det litt ned.

Peaken på pluss 80 prosent sammenfalt med fint vær forrige helg og turgåere i kø. Så gikk det litt ned. Foto:

Godt besøkte steder som parker, havner, strender og turstier har totalt sett hatt en nedgang på 31 prosent. Google har ikke kommet ut med spesifiserte tall for Bergen, der det jo er tettere mellom folk enn det er lenger ute i distriktet. Tallene for Oslo viser en nedgang på kun 7 prosent.

Her kan du lese rapporten for Norge, og også for de andre fylkene.

Slik slår du av sporingen

Vil du ikke at Google skal samle inn informasjon om hvor du har vært?

  • Her kan du se posisjonsloggen din.Det er der alle bevegelsene dine samles. Du kan se nøyaktig hvor du har vært på en gitt dag, hvordan du har kommet deg der, og på hvilket tidspunkt du har vært der.
  • Vil du slå av muligheten for at Google kan spore deg, kan du trykke trykke her.
  • Du kan også skru av stedstjenester på selve mobilen din. For iphone: gå til innstillinger-personvern-stedstjenester. Her kan du velge å skru av stedstjenester helt, eller kun for enkelte apper. På Android kan du skru av eller på stedstjenester under menyen for personlige innstillinger.

Kilde: Google

Artikkeltags