(Bergensavisen)

Bergen kommune holdt pressekonferanse om koronaviruset klokken 1800 lørdag. Utover kvelden jobbet man på spreng for å kontakte alle som har vært i nærkontakt med de smittede.

Ingen av de nye smittede skal være alvorlig syke. Fra før sitter en person i hjemmeisolasjon etter å ha fått påvist koronaviruset, noe BA fortalte fredag.

Totalt er 15 personer i Norge koronasmittet, inklkudert tre ansatte på Ullevål sykehus, melder Folkehelseinstituttet.

Flere kan havne i karantene

Bergen kommune opplyser dette:

 • De fire nye tilfellene i Bergen er isolert hjemme.
 • De er alle lett til moderat syke.

 • De kommer bare til å bli testet for viruset dersom de får symptomer, og blir bedt om å måle kroppstemperatur både morgen og kveld.

 • Det samme er tre eller fire andre som har vært i nærkontakt med de smittede.
 • Alle som blir satt i karantene må holde seg i karantene i to uker, selv om de blir symptomfire.

 • Kommunen ønsker ikke å opplyse om de smittede har en relasjon, og ønsker heller ikke å si noe om bosted, kjønn eller alder på personene.

– Dette tallet kommer trolig til å stige i løpet av kvelden, for vi jobber nå med å kartlegge alle de smittede har vært i nærkontakt med. De kan bli satt i karantene i to uker, selv om de er friske og symptomfrie per i dag, sier Brita Øygard, etatsdirektør for helsetjenester i Bergen kommune.

Kan være flere smittede

Det er nå altså fem som er smittet av koronaviruset i Bergen. Alle har en relasjon til noen som har vært i Nord-Italia, uten at det betyr at alle de fem har vært i Nord-Italia selv.

– Vi kjenner smitteveien, og vet at de fire smittede har fått smitten fra Nord-Italia, sier Øygard.

Saken fortsetter under bildet.

– Det viktigste for kommunen nå, er å forsinke og hindre spredning. Det jobbes det intenst med, sier Øygard.

Fredag ble 17 personer testet for koronasmitte, av dem viste altså fire seg å være smittet. Lørdag har ti nye blitt testet, og helsevesenet vil fortsette å teste folk gjennom helgen.

– Vi blir ikke overrasket om vi får flere positive prøver i dagene som kommer, sier Øygard.

Kommunen opplyser at de følger Folkehelseinstituttets (FHI) råd slavisk i denne saken.

Flere smittet på Ullevål

Lørdag ettermiddag ble det også kjent at ytterligere én ansatt ved Ullevål er smittet. Dermed er tre ansatte der smittet, og 30 ansatte er satt i karantene.

– Vi regner med å få flere enkelttilfeller i Norge etter reise i utlandet. Vi kan også få enkelttilfeller som blir smittet i Norge, men der smitten kan spores til utlandet. Dette betyr imidlertid ikke at vi nå har en pågående smittespredning i landet, sier områdedirektør Geir Bukholm ved Folkehelseinstituttet.

Det er nå totalt 15 personer i Norge som er smittet av koronavirus. Tre av dem er ansatt ved Ullevål, og fem av dem er altså lokalisert i Bergen.

FHI kjenner smitteveien til alle de 15 tilfellene i Norge. Alle har tilknytning til smitte i utbruddsområder i utlandet.

– Det er smitte fra nordmann til nordmann, men alle de 15 tilfellene har kjent smittevei. Alle har en relasjon til utbruddsområder. Det er ikke slik at det er noen tilfeldig smitte i Norge,sier overlege Are Berg ved Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

 • LES OGSÅ: Legevakten ringes ned av pasienter som frykter korona
 • LES OGSÅ: Helsedirektoratet åpner infotelefon om koronavirus
 • Får hjelp av Haukeland

  Ved Oslo universitetssykehus får viruset store konsekvenser ettersom tre ansatte ved øyeavdelingen er smittet. Sykehuset ber nå Helse vest om hjelp for å sikre behandling av øyepasienter som trenger øyeblikkelig hjelp.

  – Vi vet med sikkerhet allerede nå at aktiviteten til uken kommer til å være ned på 50–60 prosent av normal drift, sier leder Kim A. Tønseth ved klinikk for hode, hals og rekonstruktiv kirurgi, som omfatter øyeavdelingen.

  – Pasienter som kommer inn som øyeblikkelig hjelp eller trenger behandling i løpet av en uke eller to, må vi finne et annet tilbud til, sier han.

  Tønseth bekrefter at Haukeland sykehus har fått på plass et støtteapparat for å sikre et tilbud til pasienter som trenger hjelp raskt.

  Covid-19-viruset

  * En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina, en by med elleve millioner innbyggere, hovedstad i Hubei-provinsen.

  * Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.

  * Over 80 prosent får milde symptomer, risikoen er aller størst for eldre og syke. Dødeligheten er trolig under én prosent, ifølge norske helsemyndigheter.

  * WHO betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.

  * Folkehelseinstituttet ber norske helsemyndigheter forberede seg på en alvorlig epidemi.

  * 26. februar bekreftes det første tilfellet av viruset i Norge hos en person i Nord-Norge som har vært i Kina.

  * Viruset har spredd seg til nesten 60 land, smittet over 85.000 og kostet 2.900 mennesker livet.

  * Per 3. mars er 33 smittet i Norge, samt én nordmann i Italia.

  * Ingen av de smittede i Norge er alvorlig syke, men alle befinner seg i hjemmeisolasjon.

  * Ullevål sykehus har innført nye karanteneregler på 14 dager for ansatte som har vært i smitteområder. De nye reglene vil berøre mellom 150 og 160 ansatte ved sykehuset.

  Kilde: Folkehelseinstituttet, NTB