Spekalvskyting, en meningsløs sløsing innen hjortviltforvaltningen

Det er dårleg ressursutnytting å skyte hjortekalvane, meiner mangeårig jeger Henry Sørbotten frå Botnane.

Det er dårleg ressursutnytting å skyte hjortekalvane, meiner mangeårig jeger Henry Sørbotten frå Botnane. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Debatt Det er for tiden en stor og produktiv hjortestamme på store deler av vestlandskysten. For å regulere bestanden, har forvaltningen bestemt at det skal tas ut en stor andel spekalv. Hvorfor?

En hjortekalv kan være født i juni eller, som normalt,eller i noen tilfeller ut mot høsten. Snittvekten på kalv varierer vel noe, men er sjelden mye over 20-25 kg. Får den et år til på seg, vil den mer enn fordoble vekten. Kalven bruker også mindre av vinterbeitet enn voksne dyr.

I kystnære strøk er kalvedødeligheten liten så lenge mordyret er intakt. I langvarige snø og kuldeperioder finner man av og til dyr som har bukket under, Dette er oftest ungdyr, sjelden kalv.

Jeg vokste opp i Botnane, og har hatt jakt og natur som hovedinteresse i over 60 år. Jeg har for lengst lagt hjortejakt på hylla, men jeg liker å følge med på hva som rører seg i naturen. Jeg hører at det for inneværende år er tildelt 18 spekalvløyver til tre jaktlag i Botnane. Jeg har hørt flere si at de vil henge geværet i skapet. Jeg er så enig.

Skal man beskatte og evt. redusere stammen, bør man ta ut dyr som gir avkastning i form av kjøtt,og som samtidig sparer på vinterbeitet.

Enkelte brukere velger å leie ut jaktrettighetene. Dette kan gi en kjærkommen ekstrainntekt, og til glede og opplevelse for dem som ikke har tilgang gjennom familieforhold.

Men, hvem vil betale store penger for å skyte en spekalv?

Til dem som drar rundt i mørket med lommelykt for å telle hjort - prøv heller i dagslys, da ser man nemlig bedre.

                                                                                                                              

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags