Valgdeltakelsen i Flora kommune

Altfor få gjer som Gustav Johan Nydal, og nyttar røysteretten sin under val, meiner skribenten.

Altfor få gjer som Gustav Johan Nydal, og nyttar røysteretten sin under val, meiner skribenten. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Gå hausten i møte - BERRE 88 kr for 8 veker med papiravisa og alt innhald på nett

LesarbrevMed kommunevalget friskt i minnet ønsker jeg å rette fokus mot en litt bekymrende utvikling. Fremmøteprosenten ved årets valg i Flora kommune var på 62,9% (ned fra 65,5% ved valget i 2011), det innebærer at nesten 40% av kommunens stemmeberettigede avsto fra å stemme.

Det kan være mange grunner til at man ikke velger å bruke stemmeretten, og det vil jeg heller ikke spekulere i. Men om vi får en utvikling hvor flere avstår fra å stemme, vil det etter hvert kunne oppstå et demokratisk problem.

Jeg er overbevist om at de fleste av kommunens stemmeberettigede er engasjert i sin hverdag, og har formening om hvordan kommunen skal utvikles videre for å sikre et godt tjenestetilbud for innbyggerne, både i dag og årene som kommer. Hvorfor kommer ikke dette engasjementet til uttrykk gjennom valgdeltakelsen? Hva skal til for å sikre økt valgdeltakelse? Er den demokratiske styreformen vi praktiserer i dag, med valg av representanter (representativt demokrati), blitt "gammeldags"? Kunne vi fått økt valgdeltakelse ved å innføre direkte demokrati som styreform?

Vi kan utlede mange spørsmål i denne anledning, og sikkert mange gode forslag til løsning, men målet må være å få flere til å delta og engasjere seg i kommunens utvikling. Dette handler ikke bare om en selv og nuet, men om framtiden og mulighetene for kommende generasjoner til å etablere seg og få et godt liv i kommunen vår.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags