Godt valg til dere alle – og grønt valg til de som ønsker det

MiljØTOPPANE: Ordførarkandidat for Kinn MDG Odd Bovim og Natalia Golis toppkandidat i Vestland.

MiljØTOPPANE: Ordførarkandidat for Kinn MDG Odd Bovim og Natalia Golis toppkandidat i Vestland. Foto:

Av
DEL

MeiningarI Firdaposten spør Bengt Solheim-Olsen retorisk om man kan ha en fra Måløy til å styre fra rådhuset i Florø. Det kan man antagelig. Et verre spørsmål er om man kan ha en innflytter, som er født som bergenser og snakker østlandsdialekt, til å gjøre det. Det mener jo jeg at man kanskje kan.

Men spørsmålet er neppe det – spørsmålet er hva florøværingen, måløyværingen, bygdabuen eller innflytteren vil med den nye kommunen. Hva er våre visjoner, og er det noe velgerne vil være med på?

Da jeg for seks måneder siden først ble spurt om å stille til valg som ordførerkandidat i Kinn var tanken nokså fremmed. Først og fremst fordi jeg var medlem i et annet parti, som for lengst hadde nominert sin førstekandidat. Jeg visste nok at jeg var på vei ut av det partiet, siden de på sentralt hold hadde valgt å dele regjeringstaburetter med høyrepopulister med skummel retorikk og dårlig politikk. Tanken min var nok imidlertid mer å drive med politikk på kommentarnivå, evt. fagpolitikk gjennom verv i Advokatforeningen. Så ble jeg altså oppringt av MDG, meldte meg inn, og har ikke sett meg tilbake siden.

Oppriktig talt hadde jeg nok ingen tanke om å bli ordfører da jeg den gangen stilte som kandidat – den tanken har måttet modne gjennom måneder og valgkamp. Akkurat nå er at jeg imidlertid er svært klar for å bli ordfører hvis dere, velgerne, gir meg et godt mandat. Jeg har solid politisk erfaring, en god faglig bakgrunn, og mener at jeg er en person som kan finne gode løsninger i forhandlinger mellom parter som i utgangspunktet står langt fra hverandre. Det viktige er ikke nødvendigvis å finne den beste formuleringen, eller høste den største applausen, men å finne de gode løsningene sammen.

Med meg på laget har jeg en flott gjeng med flinke folk – engasjerte politikere og naturvernere som slåss for naturvern og mot vindkraft, som planter trær for å holde på CO2, som utvikler både samfunn, arbeidsliv og nye energiformer (som bølgekraft). Dette er folk som Kinn kommune kan få mye glede av de neste fire årene. Og vil du stemme på et annet parti fins det mange fornuftige mennesker du kan gi slengere til.

I valgkampen ser vi imidlertid alle at det også fins mange kandidater som er gode i andre partier. Folk som stiller til valg er folk som ønsker å få til noe bra for Kinn kommune.

Poenget mitt er like fullt det samme: Man skal gjerne se på kandidatene, men først og fremstå må man se på kandidatenes visjon – hva er det egentlig de vil?

I MDG er vår visjon veldig klar: Vi setter alltid det grønne først. Vår forpliktelse er først og fremst å ta vare på naturen og miljøet i kommunen for fremtidige generasjoner, deretter kommer alle andre spørsmål om skole, oppvekst, omsorg og næringsutvikling, hvor vi selvsagt også mener at vi har en god politikk, og som krever at vi har en god økonomistyring.

Grunnvisjonen vår betyr at vi i enhver sak forplikter oss til å stemme for det mest miljøriktige alternativet, og at jeg som ordfører forplikter meg til å alltid spørre om miljøkonsekvensen når noe skal gjennomføres i kommunen. Den samme forpliktelsen har de jeg får med meg i kommunestyret. Så enkelt og så vanskelig er det.

Samtidig må MDG være et lyttende og samarbeidende parti, som også må tåle å havne i mindretall, og at kommunestyret kanskje ikke akkurat vil holde det tempoet vi ønsker i å kutte utslipp, verne naturområder og utvikle grønn næring. Alle partier vil uansett etter valget måtte innse at de ikke kan vinne alle saker, og av og til vil alle måtte svelge kameler.

Dermed blir rådet mitt: Bruk stemmeretten, og prøv å finne politikernes visjon. Om vi har en visjon, og den er noe du føler du kan tiltre, for deg selv, barna dine, de rundt deg og kommunen ellers, så stem på dem.

I de fire årene som kommer skal vi politikere gjøre vårt ytterste for å leve opp til visjonen. I MDG Kinn er det en grønn visjon.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags