Ikke slurv med boligkjøpet!

Late boligkjøpere kan få en ekstra høy boligregning.

Late boligkjøpere kan få en ekstra høy boligregning. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det kan bli veldig dyrt å ta lett på forberedelsene.

DEL

Lokale nyheiter - 5 kr for 5 veker

Anders Leisner i Huseiernes Landsforbund (HL) er godt kjent med problemstillingen.

– Mangel på en tydelig og forståelig beskrivelse av boligens tekniske tilstand er det som skaper flest konflikter ved boligsalg. Det er viktig at kjøpere setter seg inn i den dokumentasjonen de får, sier Leisner til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Leser seg ikke opp

Boligkjøpere er for dårlige til å sette seg inn i dokumentasjonen som foreligger ved et boligsalg, ifølge en ny undersøkelse som 500 eiendomsmeglere over hele landet har besvart.

– Mange leser ikke dokumentasjonen før de legger inn bud, eller ikke forstår innholdet. Mangelfulle undersøkelser kan få store økonomiske konsekvenser, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Han påpeker at kjøperne må lese seg opp, etterspørre og lytte til meglerens faglige råd.

– Erfaringen er at mange misforståelser kan unngås dersom kjøperne forbereder seg grundig og benytter seg av meglerens skjønn, mener Geving.

Selger er ansvarlig

Leisner, som er leder i juridisk avdeling i HL, minner om at det er selger som er ansvarlig for å gi alle nødvendige opplysninger om boligen. Det gjøres gjennom takstrapporten som deles ut til interesserte kjøpere.

– Ved svært mange bolighandler brukes takstrapporter som nesten ikke sier noe som helst om den tekniske tilstanden på boligen. Kvaliteten på takstrapportene må bli bedre, og takstmannen må i langt større grad ansvarliggjøres for innholdet i rapportene, sier han.

Mange steder går boligene så fort unna at det ikke er tid til å sette seg skikkelig inn i all nødvendig dokumentasjon og stille de riktige spørsmålene.

– En løsning på dette kan være å forlenge tiden eiendommen må ligge ute før avtale om salg inngås, foreslår Leisner.

Boligkjøpere må sette seg inn i salgsdokumentasjonen.

Anders Leisner, jurist i Huseiernes Landsforbund

Boligkjøpere slurver

Undersøkelsen viser at over halvparten av boligkjøperne stiller spørsmål som allerede er godt besvart i dokumentene.

– Altfor mange slurver med forberedelsene til boligkjøpet. Kjøperne må oppfylle sin undersøkelsesplikt. Det er viktig, sier Carl O. Geving. (ANB)

Artikkeltags