Se etter vinterskader her

Det kan være lurt å sjekke hyttetaket i løpet av påskeferien.

Det kan være lurt å sjekke hyttetaket i løpet av påskeferien. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

En rask sjekk på taket i løpet av påskeferien kan spare deg for store kostnader.

DEL

(Siste) – Om vinteren kan det oppstå flere typer skader på taket. Det er viktig å ta en titt nå når snøen har forsvunnet slik at du oppdager eventuelle skader tidlig, sier forsker ved SINTEF Byggforsk, John Einar Thommesen.

Lekkasjer

Kulde, snø og rufsete vintervær kan føre til alt fra ødelagte takstein til store og kostnadskrevende vannlekkasjer. Har du vært for ivrig med snømåkingen, kan du også ha laget hull i takbelegget uten å vite det.

– Snø, is og snøsmelting kan skape lekkasjer som er dyre å reparere. Fukt inne på loftet kan for eksempel være et tegn på en vannlekkasje, sier Thommesen.

Dekkes ikke

– Mange bruker påskeferien til å spikre fast den skjeve hylla i gangen eller å gå i gang med årets første dugnad i hagen. Taket, husets viktigste fasade, går imidlertid i glemmeboken, sier Erik Øyno, administrerende direktør i Protan.

Øyno peker på at skader som oppstår på grunn av mangelfullt vedlikehold, ikke dekkes av forsikring.

– Derfor kan det virkelig straffe seg å overse taket. En liten runde der oppe er alt som skal til. Det trenger ikke ta mer enn en times tid, sier Øyno.

Ikke oversikt

Erik Øyno er administrerende direktør i Protan.

Erik Øyno er administrerende direktør i Protan. Foto:

All snøen i vinterhalvåret gjør det umulig å ha god oversikt over tilstanden på taket når våren kommer.

– Det kan ligge fremmedlegemer der etter nyttårsaften eller vinterstormer som frem til nå har vært dekket av snø. Disse kan gjøre skade eller tette igjen sluk. Dette ser vi mange eksempler på i vår hverdag, sier Øyno. (ANB)

Dette bør du sjekke på taket

1. Gå over taket med et nøye blikk. Fjern alle fremmedlegemer som kvister og pinner.

2. Har du takbelegg av gammeldags papp eller asfalt, kan det oppstå frostsprenging i skjøtene om vinteren. Sjekk alle skjøter, særlig rundt vinduer, sluk, pipe og luftehatter. Kjenn etter om noe er forskjøvet.

3. Bytt ut sprukne og ødelagte takstein slik at vann ikke kommer ned på undertaket.

4. Sjekk om alt er tett på loftet og se etter eventuelle lekkasjer. Er luften fuktig, bør du undersøke om dette kommer fra en lekkasje.

5. Se til at takrenner, sluk og nedløpsrør ikke er tette. Løv og skitt kan tette igjen og skape stor skader.

Artikkeltags