Når kan du starte utandørsarbeidet? Eksperten svarar.

IS I MAGEN: Ha is i magen, vent med å male til vêr og temperatur er meir stabilt, meiner Jordan sin malermester. Foto: Jordan

IS I MAGEN: Ha is i magen, vent med å male til vêr og temperatur er meir stabilt, meiner Jordan sin malermester. Foto: Jordan

Artikkelen er over 1 år gammel

Så fort det ikkje er nattefrost kan du starte med utandørs reingjering. Måling bør du vente med til vêret er meir stabilt.

DEL

Bolig & Interiør 

Alle anbefaler at ein startar årets vedlikehaldsarbeid ute med reingjering. Ei generell anbefaling ved reingjering utandørs er å vente til det er fem grader eller meir gjennom døgnet. Det bør ikkje vere nattefrost.

– Du må ikkje tilføre vatn når det framleis er frost. Det er også ein stor fordel å vente til det er litt varmare i lufta, seier Thomas Sundmoen, teknisk sjef hos Flügger.

Malermester Morten Fehn hos Jordan er einig, og anbefaler å vente til temperaturen ligg på ti grader gjennom døgnet.

– Då verker reingjeringskjemikaliene best, og treverket får tørke godt etterpå, forklarer han.

Når du skal male huset

Målararbeid bør du ideelt sett vente litt med. Fukt og temperatur bør vere stabilt gjennom heile døgnet, også

etter at jobben er gjort. Treverket må vere tilstrekkeleg tørt.

Ideelt malvêr er mellom 15–20 grader og overskya. Det bør ikkje vere nattefrost eller høg fukt om natta, då det kan føre til skjoldar frå doggen. Ulike overflatebehandlingar har ulike temperaturanbefalingar, og det er desse du bør halde deg til. Les anvisinga nøye!

Ha is i magen

Set du i gang med målararbeidet allereie noå, kan du møte nokre utfordringar.

– Mellom anna står ikkje sola på veggen lenge. Då vil uttørkinga ta vesentleg lenger tid. I tillegg er det veldig høg luftfukt, og då kan du få utfordringa med doggmatning, forklarer Sundmoen.

Hans råd er difor enkelt: Har du moglegheita til å vente, så gjer det.

– Men har du for eksempel kjøpt deg hus med ferdiggrunna kledning eller ubehandla område, bør du behandle det så raskt som mogleg, legg han til.

Artikkeltags