BERGENSAVISEN: 8. juni 2021 leverte Belinda Bergsvik den hvite Bergensbunaden sin til Sartor Vask og Renseri. Da hun fikk den tilbake registrerte hun at hun hadde fått rett bunad. Det var ikke før hun skulle prøve den hun oppdaget at noe ikke stemte.

– Den er hvert fall fire eller fem nummer for stor, og det er et hull i siden på den. Det kan se ut som personen har hatt en veske der, sier hun.

Hun tok derfor kontakt med renseriet, men det til ingen nytte. Da slo panikken inn.

Har ikke kommet noen vei

Sartor Vask og Rens ble konkursregistret 5. november 2021.

Bergsvik har flere ganger forsøk å komme i kontakt med tidligere styreleder i renseriet, men ikke lykkes.

– Jeg kommer ingen vei med dette her, forteller hun.

På renseriets hjemmesider står det at bedriften er medlem i Norges Vaskeriforbund (NRV).

– De har en feilaktig opplysning om at de er medlem hos oss. De har ikke vært medlem etter 2016, sier bransjesjef i Norges Renseri- og Vaskeriforbund, Hilde Løkås.

BA har den siste uken ikke lykkes i å få kontakt med tidligere styreleder i Sartor Vask og Rens.


– Bunaden min er sydd av farmor

Løkås anbefaler folk å sjekke rensetøyet sitt når det hentes på renseriet.

– Ikke at jeg tror at dette er et vanlig problem, men skulle det være noe feil, eller noe man ikke er fornøyd med, så får man ordnet opp med en gang, sier hun.

Bergsvik er klar over at hun burde prøvd bunaden for lenge siden.

– Jeg ser nå at jeg burde prøvd den tidligere, men fordi det ikke har vært noen anledninger til å bruke den, så har ikke det blitt gjort.

Hennes største problem er ikke bare at bunaden er dyr, men den har også stor affeksjonsverdi.

– Jeg har veldig lyst til å finne bunaden min. Bunaden min er sydd av farmor, den jeg har hos meg er sydd hos Bergen Broderiservice.


Har forsøkt å finne eieren av bunaden

Bostyrer, Sølvi Nyvoll Tangen, skriver i en SMS til BA at dette mest sannsynlig har skjedd på grunn av en feil ved utlevering.

– Vi har grunn til å tro at det har skjedd en forveksling av bunader ved utlevering og at en annen bunadseier er i samme situasjon. Vi har forsøkt å finne ut hvem andre som leverte inn Bergensbunader til rens i samme periode.

Selskapets kunderegister har i midlertid vært knyttet til et kasseapparat som ble solgt av selskapets eier i forbindelse med avviklingen av selskapet, flere måneder før konkursåpning.

– Vi har ikke lykkes i å komme i kontakt med kjøperen. Vi oppfordrer alle som har har hatt en bergensbunad til rens hos Sartor Vask og Rens AS rundt juni 2021 til å kontrollere størrelsen på bunaden sin, sier hun.

Hun legger til at bunadseieren som har fått feil bunad gjerne kan ta kontakt med dem.

Har Belinda din bunad? 

  • Bunaden ble hentet hos Sartor Vask og Rens i tidsrommet rundt 18. juni 2021.
  • En hvit Bergensbunad som trolig har hatt en veske på venstre siden av midjen.
  • Den er sydd av Bergen Broderiservice.

To bunader er i feil hjem

– Her må forbrukeren kontakte bostyreren og få hjelp til å få hentet ut den riktige bunaden eller hjelp til å finne ut hvor den kan være, om dette er mulig, sier forbrukerjurist i Forbrukerrådet, Amna Haye til BA.

Haye legger til at Bergsvik har krav mot selskapet på på å få levert ut riktig bunad.

– Men konkursen gjør dette vanskeligere, og kravet må nå rettes til konkursboet som håndterer selskapets forpliktelser. Vi forventer at bostyrer følger opp dette.


Hilde Løkås tror at Bergsviks bunad befinner seg i et annet hjem, og at vedkommende mest sannsynlig ikke har sjekket bunaden sin heller.

– Det mest nærliggende er vel at det er to bunader som er forbyttet og at det sitter en person et eller annet sted som ikke har sett på bunaden sin etter rens, og ikke vet at de har feil, sier hun.

Håper at dette kan føre forbrukerne sammen

Haye håper at etterlysningen kan hjelpe Bergsvik med å få bunaden sin tilbake.

– Utover det må vi bare si at vi håper at et opplag i BA kan føre forbrukerne som har fått feil bunader sammen, slik at dette kan løse seg for flere enn denne forbrukeren, sier hun.

Også Løkås har troen på at bunaden kan komme til rette.

– Jeg vil tro at den største sjansen for å finne bunaden er slik dere gjør nå, en etterlysning i avisen og på sosiale medier.

Nå håper Belinda Bergsvik at de to bunadene får komme hjem til sine rette eiere før 17. mai.