Ja, det er det som er viktig for oss som har vært og er foreldre.

At de har noen å leke med, og er snille mot en. At de er lykkelige og glade når de kommer hjem. Foreldre stiller ikke spørsmålet: «Hvem har vært læreren din i dag, da?» Hvorfor skulle de det?

Foreldre tror at det er de to lærerne de møtte første skoledag som er i klasserommet og møter barna deres til en ny, spennende skoledag, med mye lek og læring hånd i hånd. De vet ikke at i dag, og mange andre dager, så er det en helt annen person som står der - som ikke kjenner barna og ikke vet noe om de ulike utfordringene og behovene som barna har med seg i skolesekken. Vikaren har gjerne blitt oppringt kvelden før, i verste fall samme dag, uten mulighet til å sette seg inn i hva som venter dem, både faglig og mellommenneskelig.

De må gjøre så godt de kan med de forutsetningene de har. Om man er så heldig å få en vikar i det hele tatt. Dette er hverdagen til den læreren som står i klassen, og vikaren som er der. Man må gjøre så godt man kan. Og de dagene er det mange av.

Jeg er så hjertens enig med Sonja Olsen og Utdanningsforbundet som sier at det er bare lærere som kan være lærere. Og slik skal det også være. Barna våre fortjener kun det aller beste. Det er de som er sommerfuglene i livene våre, med sine sarte vingeslag ut i det nye ukjente som venter dem. De sitter forventningsfulle på pultene, spente på hva læreren skal lære dem denne dagen.

Det å bli en god og dyktig lærer er ikke gjort med et knips. Det kreves både faglig kunnskap og mellommenneskelig forståelse. Dette skapes med den faglige kunnskapen man har tilegnet seg ved mange års utdanning, og den livserfaringen og personligheten man har. Men det kan mange ganger virke som om den faglige kunnskapen ikke blir vektlagt. Den kan så lett erstattes med hvem som helst.

Men det er kommunenes ansvar å se til at der er nok faglig dyktige lærere i enhver skole, som skal ivareta god og tilrettelagt undervisning til ungene. Det er som en meget klok person sa til meg en gang: Det foreldre spør etter, og er opptatt av når de skal flytte til en kommune, er ikke om vi har et fint rådhus, men om det er en god barnehage og skole til ungene deres, med en kombinasjon av faglig dyktighet og en god porsjon med menneskelighet, og som ser ungene med deres ulike utfordringer og behov. Slik at de kan bli ivaretatt på aller beste måte. Slik at foreldre kan få en bekreftelse på spørsmålet: «Har du hatt en fin dag med læreren din og de andre barna på skolen i dag?» «Ja, det har jeg! »

Les også

Kjære foreldre som har barn i skulane i Kinn!

Les også

Kjære arbeidsgjevar, som har tilsette i skulen!

Les også

Kjære Utdanningsforbundet, foreldre og tilsette i Kinn-skulen

Les også

– Vi snakkar ikkje ned andre yrkesgrupper